Теми статей
Обрати теми

Про порядок виправлення у податковому розрахунку ф. № 1ДФ помилки, самостійно виявленої платником податків

Редакція БТ
Лист від 07.02.2008 р. № 2155/7/17-0217

Виправлення помилок у ф. № 1ДФ:

сума перерахованого податку в періоді, що виправляється,
 не коригується — нова думка ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.02.2008 р. № 2155/7/17-0217

«Про порядок виправлення у податковому розрахунку ф. № 1ДФ помилки, самостійно виявленої платником податків»

 

Цей

лист ДПАУ присвячено виправленню помилок у формі № 1ДФ, виявлених як платником самостійно, так і податковим органом.

Як відомо, рядок, в якому допущено помилку, повністю повторюється в уточнюючому розрахунку з проставлянням у графі «9» цифри

«1» — рядок на вилучення, а потім уводиться рядок із правильними даними, у графі «9» якого проставляється цифра «0» — рядок на введення (пп. 4.5.1 — 4.5.3 Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451).

У сьогоднішньому

листі ДПАУ дала докладніші рекомендації (див. на с. 9 «На думку ДПАУ, сума перерахованого податку (графа 4) в уточнюючому розрахунку ф. № 1ДФ не повинна змінюватися»).

 

На думку ДПАУ, сума перерахованого податку (графа 4) в уточнюючому розрахунку ф. № 1ДФ не повинна змінюватися

Витяг із листа, що коментується

 

«Отже, у випадку, коли податковий агент у IV кварталі 2007 року самостійно виявив помилку, допущену у I кварталі 2007 року, яка призвела до заниження нарахованого та перерахованого до бюджету податку, відображеного у податковому розрахунку ф. № 1ДФ за I квартал 2007 року, виправлення такої помилки слід провести за правилами, встановленими вищевказаним

Порядком [Порядком № 451.Прим. ред.].

При цьому податковий агент повинен подати до податкових органів уточнюючий розрахунок ф. № 1ДФ за I квартал 2007 року, який заповнити на підставі інформації з копії попередньо поданого звітного податкового розрахунку за I квартал 2007 року. Для вилучення помилкової інформації в графі 9 рядка, який містить занижену (помилкову) суму нарахованого податку, слід проставити ознаку «1». Для внесення вірної інформації — в уточнюючому розрахунку за I квартал 2007 року слід заповнити додатковий новий (правильний) рядок, в якому повторити показники всіх граф помилкового рядка,

крім показників граф «4а» та «9». У графі 4а «Сума утриманого нарахованого податку» додаткового (правильного) рядка проставляється виправлена (вірна) сума податку, нарахована з доходів, нарахованих у I кварталі 2007 року, а в графі «9» цього рядка — ознака «0».

Щодо відображення у податковому розрахунку ф. № 1ДФ суми недоплати податку з доходів фізичних осіб за I квартал 2007 року, перерахованої податковим агентом до бюджету у IV кварталі 2007 року, то

така сума податку відображається у графі 4 «Сума перерахованого податку» звітного податкового розрахунку ф. № 1ДФ за IV квартал 2007 року».

 

Слід зауважити, що це дещо несподіваний підхід у виправленні помилок і, на наш погляд, не зовсім правильний.

По-перше, згідно з пп. 4.5.1 — 4.5.3 Порядку № 451 у рядку, що вводиться, потрібно відображати правильну інформацію, тобто цей рядок має бути заповнено так, нібито помилки не було. А при правильному заповненні ф. № 1ДФ за квартал, що виправляється, значення графи 4 (сума перерахованого податку) було б іншим.

По-друге, порядок виправлення, запропонований ДПАУ, мав би сенс, якби сума перерахованого податку по графі 4 збігалася б із фактично сплаченим у звітному кварталі податком з доходів. Однак це зовсім не завжди так: при регулярній виплаті зарплати, як відомо, графа 4 дорівнює графі 4а, тобто вона заповнюється в сумі нарахованого податку.

По-третє, раніше ДПАУ надавала інші рекомендації щодо виправлення помилок, з якими ми були повністю згодні. Нагадаємо, що після набрання чинності Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV виникла проблема з оподаткування декретних лікарняних: ДПАУ наполягала на їх оподаткуванні, а потім, визнавши свою помилку, розповіла, як виправитися тим, хто виконав її поради (див. «Раніше ДПАУ в рядку на введення приписувала показувати правильні дані і у графі 4а, і у графі 4»).

 

Раніше ДПАУ в рядку на введення приписувала показувати правильні дані і у графі 4а, і у графі 4

Витяг із листа ДПАУ від 02.02.2005 р. № 639/Х/17-3115

 

«При цьому при підготовці рядка на введення відомостей стосовно допомоги по вагітності та пологах замість раніше наданих (раніше надані відомості вилучаються за ознакою «1» у графі 9) у графі 3а проставляється сума нарахованої допомоги по вагітності та пологах,

у графах 4а, 4 — проставляється «0», у графі 5 зазначається ознака доходу «22», у графі 9 — «0».

 

Отже, як бачимо, говорити про однозначність позиції, викладеної ДПАУ в листі, що коментується, важко. І якщо ви виправляли помилку у ф. № 1ДФ, коригуючи в рядку на введення значення графи 4, то ми не бачимо тут порушення. Більше того, на наш погляд, саме такий порядок виправлення помилки з податку з доходів найбільш відповідає Порядку № 451.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі