Теми статей
Обрати теми

Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві

Редакція БТ
Постанова від 05.12.2007 р. № 1396

Ліцензування будівництва


ліцензії, видані до 01.01.2008 р., доведеться переоформити

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 р. № 1396

«Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

Постанова

, що коментується, стосується суб’єктів будівництва, діяльність яких пов’язана зі створенням об’єктів архітектури на території України. Для них уряд затвердив Порядок ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві (далі — Порядок).

Нагадаємо, що під

об’єктами архітектури розуміються будинки та споруди житлово-цивільного, комунального, промислового та іншого призначення, їх комплекси, об’єкти благоустрою, садово-паркової та ландшафтної архітектури, монументального та монументально-декоративного мистецтва, території (частини територій) адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів (ст. 1 Закону України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV).

Згідно з

п. 30 ст. 9 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III ліцензуванню підлягає така будівельна діяльність: дослідні та проектні роботи для будівництва, спорудження несучих і обгороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж. Органом ліцензування такої діяльності виступають Мінбуд і обласні держадміністрації.

На сьогодні основний документ, що регулює питання ліцензування будівельної діяльності, — це

Ліцензійні умови провадження будівельної діяльності (дослідні та проектні роботи для будівництва, зведення несучих та обгороджуючих конструкцій, будівництво та монтаж інженерних і транспортних мереж), затверджені наказом Держпідприємництва і Держбуду України від 13.09.2001 р. № 112/182. У ньому наведено перелік видів будівельних робіт, при виконанні яких необхідно одержувати ліцензію (додаток до Ліцензійних умов).

На наш погляд,

постанова, що коментується, стосуватиметься не всіх суб’єктів, які одержують ліцензію згідно з Ліцензійними умовами, а лише суб’єктів, діяльність яких пов’язана зі створенням об’єктів архітектури, — для них тепер передбачено особливості отримання ліцензії. Однак зауважимо, що до 1 березня 2008 року уряд хоче переглянути перелік видів будівельної діяльності, що ліцензується.

Отже,

Порядок установлює загальні вимоги до ліцензування зазначеної господарської діяльності в будівництві. Ліцензію видаватиме Державна архітектурно-будівельна інспекція (змінюється орган ліцензування). Строк дії ліцензії становитиме 3 роки (якщо ліцензія видається суб’єкту підприємництва вперше) і 5 років (якщо ліцензія видається повторно), тоді як сьогодні ліцензії видаються на 5 років. У Порядку наведено перелік документів, необхідних для отримання ліцензії, а також випадки, коли у видачі ліцензії можуть відмовити чи анулювати вже видану ліцензію.

Звертаємо увагу суб’єктів будівельної діяльності, що

ліцензії, видані до 1 січня 2008 року, підлягають переоформленню. Сьогодні не можна однозначно сказати, чи підлягають переоформленню всі без винятку ліцензії, чи тільки отримані на види діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури. Незабаром має з’явитися порядок переоформлення таких ліцензій (доручення розробити його дано Міністерству регіонального розвитку та будівництва).

Постанова

набуває чинності з 1 січня 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі