Теми статей
Обрати теми

Про відповідальність за працевлаштування інвалідів

Редакція БТ
Лист від 28.09.2007 р. № 1/8-101

Працевлаштування інвалідів:


хто несе відповідальність за невиконання нормативу та неподання звітності

 

Лист Фонду України соціального захисту інвалідів від 28.09.2007 р. № 1/8-101

«Про відповідальність за працевлаштування інвалідів»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

Згідно зі

ст. 1881 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КУпАП) невиконання посадовою особою, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичною особою, яка використовує найману працю, нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання до Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) Звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів (далі — Звіт) тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У листі, що коментується, Фонд саме і намагається дати відповідь, як визначити таку посадову особу, яким документом на неї покладається обов’язок щодо прийняття і звільнення працівників, у тому числі інвалідів, і подання Звіту за формою № 10-ПІ до Фонду. Крім того, у Фонду запитали, кого слід карати у випадку, якщо згідно зі статутом прийняття і звільнення працівників на підприємстві (ТОВ) входять до компетенції виключно загальних зборів учасників, тобто рішення приймається колегіально.

Фонд відповідає, що згідно зі

ст. 24 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. укладення трудового договору оформляється наказом або розпорядженням власника чи уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу. У свою чергу, права та обов’язки органів управління, їх компетенція встановлюються у статуті.

Як правило, обов’язок щодо прийняття і звільнення працівників покладається статутом на керівника підприємства. Відповідно при невиконанні нормативу робочих місць він є посадовою особою, відповідальною за це порушення, і на нього буде покладено відповідальність за

ст. 1881 КУпАП.

Що стосується нестандартної ситуації, описаної в запитанні, коли працівників приймають на роботу та звільняють на підставі колегіального рішення загальних зборів учасників, то тут Фонд радить унести відповідні зміни до статутних документів. Такі корективи ТОВ,

на наш погляд, може внести тільки в добровільному порядку.

Крім того, Фонд звертає увагу, що

ніхто не може бути змушений робити те, що не передбачено законодавством . Що стосується обов’язків працівника, то вони (так само як і його права) визначаються при укладенні трудового договору між ним та власником чи уповноваженим ним органом. Від себе додамо: крім трудового договору, права та обов’язки працівників визначаються також розробленими на підприємстві положеннями.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі