Теми статей
Обрати теми

Про незазначення видів діяльності у Свідоцтві платника єдиного податку

Редакція БТ
Ухвала від 21.06.2007 р. №

Підприємцям-єдиноподатникам:


якщо вид діяльності не зазначено у Свідоцтві — позиція суду

 

Ухвала Вищого адміністративного суду України від 21.06.2007 р. у справі № А37/80

«Про незазначення видів діяльності у Свідоцтві платника єдиного податку»

 

Несподівана

ухвала суду, безумовно, порадує багатьох підприємців-єдиноподатників. Вона стосується оподаткування доходу від виду діяльності, не внесеного до Свідоцтва єдиноподатника при сплаті єдиного податку за максимальною ставкою.

Висновок ВАдСУ змушує ще раз замислитися над співвідношенням між спрощеною та загальною системами оподаткування.

Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ) не дає чіткої відповіді на це запитання. Можливі два підходи:

 

Загальна та спрощена системи

Оподаткування доходів

Аргументи

Примітка

1. Взаємозамінні (несумісні)

Або єдиний податок, або податок з доходів залежно від обраної системи

Єдиноподатник — не є платником податку з доходів (ст. 6 Указу)

Такий підхід неприйнятний для працівників податкових органів

2. Взаємодоповнювані (сумісні)

Єдиний податок сплачується за види діяльності, зазначені у Свідоцтві, а податок з доходів — з видів діяльності, не зазначених у Свідоцтві

Ставка єдиного податку встановлюється залежно від видів діяльності (ст. 2 Указу).

Якщо видів діяльності декілька, видається одне Свідоцтво, а єдиний податок не перевищує максимальної ставки (ст. 2 Указу)

Такий підхід використовується сьогодні працівниками податкових органів

 

Якому ж підходу віддати перевагу?

ВАдСУ віддав першому — загальна та спрощена системи оподаткування несумісні, а сплата єдиного податку звільняє від податку з доходів.

Зауважимо, що

Указ не вимагає, щоб у Свідоцтві було зазначено всі види діяльності, які здійснює підприємець. Головне, щоб єдиний податок було сплачено за максимальною ставкою з установлених для видів діяльності, якими займається підприємець. Розвиваючи цю думку, ВАдСУ доходить висновку: якщо підприємець здійснює види діяльності, не внесені до Свідоцтва, а єдиний податок сплачується за максимальною ставкою, то норми Указу не порушуються. При цьому про сплату податку з доходів з діяльності, не включеної до Свідоцтва, не може і йтися.

Вимогу про перелік у

Свідоцтві видів діяльності передбачено формою Заяви про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, затвердженої наказом ДПАУ від 29.10.99 р. № 599. У цьому випадку можна говорити, що ДПАУ встановила додаткові обмеження порівняно з нормами Указу, чим перевищила свої повноваження. А позиція ВАдСУ не безпідставна.

Тепер залишається чекати, як відреагує на такі висновки суду ДПАУ. Тому рекомендуємо ставитися до такої позиції ВАдСУ обережно. А приватним підприємцям, які не можуть зазначити у

Свідоцтві всі види діяльності, рекомендуємо включити вид діяльності з максимальною ставкою 200 грн. У разі якщо податковим органом буде виявлено вид діяльності, не включений до Свідоцтва, можна буде послатися на ухвалу ВАдСУ, що коментується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі