Теми статей
Обрати теми

Передплату періодичних видань включають до складу валових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дарницькому районі м. Києва

 

Передплату періодичних видань включають до складу валових витрат

 

Як правильно відобразити в обліку витрати на передплату спеціального бухгалтерського періодичного видання?

 

Абзацом другим

п.п. 5.4.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон) установлено, що до складу валових витрат платника податку включаються витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податку, у тому числі з питань законодавства, і передплату спеціалізованих періодичних видань, а також на проведення аудиту згідно з чинним законодавством, включаючи проведення добровільного аудиту за рішенням платника податку.

Отже,

витрати на передплату періодичних видань включаються до складу валових витрат, якщо їх здійснено у процесі провадження господарської діяльності.

Датою збільшення валових витрат вважається

дата списання коштів з банківських рахунків платника податку для оплати товарів (робіт, послуг), а у разі їх придбання за готівку — день їх видачі з каси платника податку (п.п. 11.2.1 Закону).

Якщо контрагент передплатника — платник, який сплачує податок на прибуток за ставкою нижчою, ніж зазначена у

ст. 10 Закону (крім платників податку, зазначених у п. 7.2 цього Закону), або сплачує податок у складі єдиного чи фіксованого податку чи є звільненим від сплати податку або не є його суб’єктом згідно із законодавством, то передплатник відображає валові витрати тільки за датою отримання примірників журналу чи газети ( п.п. 11.2.3 Закону).

Ольга КРАВЧЕНКО, головний податковий інспектор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі