Теми статей
Обрати теми

Як списати шини, установлені на проданий автомобіль, що значаться в обліку окремо

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як списати шини, установлені на проданий автомобіль, що значаться в обліку окремо

 

Під час проведення інвентаризації виявлено, що на рахунку 207 значаться акумулятор і шини, які було встановлено на автомобіль (ГАЗ), проданий у третьому кварталі 2007 року разом із шинами та акумулятором. Як відобразити це в обліку?

(м. Київ)

 

У цій ситуації шини та акумулятор не було списано зі складу запасів у момент їх установлення на автомобіль. Отже, підприємство дотримується безпечного варіанта обліку шин та акумуляторів — вони встановлені на машину, але значаться у складі запасів до завершення встановленого для них ресурсу (докладніше про облік шин див. статтю

«Готуємо автомобіль до зими: нагальні питання» // «БТ», 2005, № 48, с. 20).

При продажу автомобіля шини та акумулятори повинні були прописуватися окремим рядком в Акті приймання-передачі основного засобу чи іншому документі, яким оформлено передачу автомобіля. Це було б підставою для списання таких комплектуючих зі складу запасів та збільшення на їх вартість балансової вартості автомобіля. Оскільки цього зроблено не було, підприємству потрібно виправити допущену помилку.

Бухгалтерський облік

. Дані для податкового обліку про склад запасів підприємство бере з бухгалтерського обліку, тому спочатку розглянемо, як відкоригувати балансову вартість запасів.

Вважаємо, що зазначену в ситуації розбіжність між обліковими та фактичними даними (по суті, виявлено нестачу ТМЦ) не варто класифікувати як нестачу. За фактом виявленої розбіжності матеріально відповідальна особа надає інвентаризаційній комісії письмове пояснення, на підставі якого комісія перевіряє ці відомості та при їх відповідності дійсності приймає рішення про списання з обліку шин та акумулятора. Як докази використовуються дані аналітичного обліку цих запасів (картка обліку роботи автомобільної шини, складські документи на внутрішнє переміщення ТМЦ тощо). Це рішення затверджується керівником підприємства. В обліку списання цих товарно-матеріальних цінностей потрібно здійснювати як виправлення допущеної помилки.

Оскільки комплектуючі фактично вже передано, то підставою для їх списання (крім рішення інвентаризаційної комісії, затвердженого керівником підприємства) може бути акт чи інший документ, в якому буде зазначено, що шини та акумулятор, які обліковуються на

субрахунку 207, передано у складі автомобіля за таким Актом приймання-передачі (видатковою накладною чи іншим документом, яким оформлено передачу автомобіля). Після цього шини та акумулятори виключаються зі складу запасів та збільшують собівартість реалізованого автомобіля. По суті, здійснюється проводка: Дт субрахунку 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів» — Кт субрахунку 207 «Запасні частини».

Податковий облік

. Не списавши в минулому звітному періоді зі складу запасів шини та акумулятори, підприємство перекрутило результати перерахунку за п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (було завищено валові доходи або занижено валові витрати)*. Така помилка не спричинила заниження суми податку на прибуток і не загрожує підприємству жодними штрафами.

* Докладніше про виправлення в розрахунку податку на прибуток помилок, пов’язаних з обліком запасів, див. статтю «Помилки з податку на прибуток при розрахунку приросту (убутку) запасів» // «БТ», 2007, № 23, с. 14.

Як відомо, помилку можна виправити шляхом подання

уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — Розрахунок) до декларації з податку на прибуток підприємства (далі — Декларація) за період, в якому помилку було допущено (3 квартали 2007 року), або в поточній Декларації за рік.

Подання уточнюючого розрахунку

. Припустимо, що вартість шин та акумулятора становить 1500 грн. Тоді:

— якщо було завищено валові доходи, у

ряд. 1 Розрахунку зазначаємо код рядка, що виправляється, — «01.2» і суму помилки — 1500 грн. зі знаком «-»;

— якщо було занижено валові витрати, у

ряд. 2 Розрахунки вказуємо код рядка, що виправляється, — «04.2» і суму помилки — 1500 грн. зі знаком «+».

Показник

ряд. 1 або ряд. 2 переносимо до ряд. 4 зі знаком «-» (розраховується за формулою для ряд. 4). У ряд. 5 відображаємо діючу ставку податку на прибуток (25 %). На підставі показників ряд. 4 і ряд. 5 розраховуємо та відображаємо суму переплати — 375 грн. (суму помилки х 25 %) зі знаком «-» у ряд. 7 Розрахунку.

При заповненні декларації за 2007 рік (у наступній декларації після подання

Розрахунку) потрібно:

— у

таблиці 1 додатка К1/1 до Декларації — відобразити правильні залишки запасів на початок звітного року та на кінець звітного періоду (так, нібито помилки не було), відповідно в ряд. 01.2 (або ряд. 04.2) Декларації буде відображено правильні показники. Тоді в ряд. 14 Декларації податкові зобов’язання звітного періоду буде відображено з урахуванням виправлення помилки;

— при заповненні

ряд. 15 Декларації врахувати значення не лише ряд. 14 Декларації за 9 місяців 2007 року, а й ряд. 7 Розрахунку. Отже, показник ряд. 15 Декларації потрібно зменшити на суму завищеного податкового зобов’язання (ряд. 14 Декларації за 9 місяців мінус ряд. 7 Розрахунку);

— суму переплати, що утворилася в результаті виправлення помилки, потрібно показати в

ряд. 16 Декларації за рік (ця сума не проводиться податковим органом по особовому рахунку платника податків).

Виправлення в поточній декларації

(за рік). Для цього потрібно:

— у

таблиці 1 додатка К1/1 до Декларації також слід відобразити правильні залишки запасів на кінець звітного періоду (так, нібито помилки не було). У результаті до ряд. 01.2 або ряд. 04.2, а також ряд. 14 Декларації потраплять правильні дані;

— до

ряд. 15 Декларації перенести показник, відображений у ряд. 14 Декларації за 9 місяців 2007 року;

ряд. 16 Декларації не заповнюється (якщо, звичайно, переплата не утворилася з інших причин), оскільки на момент здавання декларації переплати немає. Її буде враховано по особовому рахунку платника тільки за результатами року.

Олег ЧЕФРАНОВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі