Теми статей
Обрати теми

Вартість послуг страхового брокера не є об’єктом оподаткування ПДВ

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

Вартість послуг страхового брокера не є об’єктом оподаткування ПДВ

 

Страховим брокером на підставі договору зі страховою фірмою надаються послуги з оформлення договорів страхування та інші посередницькі послуги зі страхування. Просимо дати роз’яснення щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з надання цих послуг страховим брокером.

 

Звернемось до

Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон), що визначає перелік операцій, які звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування.

Так, згідно з чинним законодавством та відповідно до

п.п. 3.2.3 Закону не є об’єктом обкладання ПДВ операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов’язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів, та надання послуг із загальнообов’язкового соціального та пенсійного страхування, недержавного пенсійного забезпечення, залучення та обслуговування пенсійних вкладів.

Слід зазначити, що страхова діяльність в Україні може проводитися за участі страхових посередників (

ст. 15 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. №  85/96-ВР). Страховими посередниками можуть бути страхові або перестрахові брокери, страхові агенти.

Посередницька діяльність страхових та перестрахових брокерів у страхуванні та перестрахуванні здійснюється як виключний вид діяльності і може включати консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу, пов’язану з підготовкою, укладанням та виконанням (супроводом) договорів страхування (перестрахування), у тому числі щодо врегулювання збитків у частині одержання та перерахування страхових платежів, страхових виплат і страхових відшкодувань за угодою, відповідно із страхувальником або перестрахувальником.

Страхові брокери — юридичні особи або громадяни, які зареєстровані у встановленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності та здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у страхуванні від свого імені на підставі брокерської угоди з особою, яка має потребу у страхуванні як страхувальник.

Таким чином, виходячи з викладеного:

якщо страховий брокер надає послуги з консультування, експертно-інформаційні послуги, виконує роботу, пов’язану з підготовкою, укладанням та виконанням (супроводом) договорів страхування (перестрахування), у тому числі щодо врегулювання збитків у частині одержання та перерахування страхових платежів, страхових виплат та страхових відшкодувань за угодою відповідно із страхувальником або перестрахувальником, інші посередницькі послуги у страхуванні та перестрахуванні, то зазначені послуги не є об’єктом обкладання ПДВ згідно з п.п. 3.2.3 Закону.

Наталія КИРПА, начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі