Теми статей
Обрати теми

Як залишитися квартальним платником ПДВ у 2008 році

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як залишитися квартальним платником ПДВ у 2008 році

 

Наше підприємство прийняло рішення з початку 2008 року перейти на квартальний звітний період з ПДВ. Що для цього слід зробити? І чи потрібно потім щороку підтверджувати свій статус квартального платника ПДВ?

(м. Одеса)

 

Якщо у платника податків обсяг оподатковуваних операцій за попередні 12 місяців не перевищив 300 тис. грн., то він може обрати квартальний податковий період

(п.п. 7.8.2 Закону про ПДВ*). Для цього йому необхідно подати Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду до податкової інспекції разом з декларацією з ПДВ за грудень 2007 року. Нагадаємо, що граничний термін подання декларації з ПДВ за грудень 2007 року припадає на 21 січня 2008 року (понеділок). При цьому квартальний податковий період почнеться з першого податкового періоду наступного календарного року.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Також подати

Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду має і платник податків, який у поточному році звітував поквартально та планує працювати на цьому ж періоді в наступному році (звичайно, з урахуванням того, що умови стосовно обсягу оподатковуваних операцій виконуються). У цьому випадку заяву має бути подано разом з декларацією з ПДВ за IV квартал 2007 року.

Звертаємо увагу, що податківці висловили іншу думку з цього приводу. Так, у

журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 19 опубліковано консультацію, де зазначається, що ні Закон про ПДВ, ні Порядок № 166* не передбачають необхідності подання заяви про щорічне продовження застосування квартального податкового періоду.

* Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166.

Так, дійсно, прямо про таку необхідність не йдеться, однак у

третьому абзаці п. 2.4 Порядку № 166 зазначено, що в разі неподання заяви разом з декларацією за останній звітний податковий період календарного року платник податку має з першого звітного (податкового) періоду наступного календарного року застосовувати місячний звітний період.

Таким чином, якщо платник податків не подасть

Заяву про вибір квартального звітного (податкового) періоду разом з декларацією за IV квартал, то не виключено, що в новому році подавати декларацію з ПДВ йому доведеться кожного місяця. Звертаємо вашу увагу, що подати декларацію з ПДВ за IV квартал 2007 року слід не пізніше 9 лютого 2008 року (субота). Згідно з розпорядженням КМУ від 28.11.2007 р. № 1059-р це буде робочий день.

І ще один важливий момент. Застосовуючи квартальний податковий період, не можна забувати про обмеження щодо виручки, адже якщо обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 місяців перевищить 300 тис. грн., платнику потрібно буде

самостійно перейти на місячний податковий період починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення.

Наталія ГОЛОСКУБОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі