Теми статей
Обрати теми

Якщо на підприємстві працює інвалід-пенсіонер: як сплачувати внесок до Пенсійного фонду і яку ПСП застосовувати

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Якщо на підприємстві працює інвалід-пенсіонер: як сплачувати внесок до Пенсійного фонду і яку ПСП застосовувати

 

За якою ставкою сплачувати внесок до Пенсійного фонду із заробітної плати працівника-інваліда, який досяг пенсійного віку? Чи є в такого працівника право на підвищену податкову соціальну пільгу?

(м. Київ)

 

Як відомо, чинним законодавством передбачено певні пільги в оподаткуванні виплат працівникам-інвалідам. Розглянемо порядок їх застосування, якщо наймана особа є й інвалідом, і пенсіонером одночасно.

1. Почнемо із внесків до Пенсійного фонду. Зауважимо, що чинне законодавство не звільняє ні самого працюючого пенсіонера-інваліда, ні його роботодавця від їх сплати. Так,

внесок на пенсійне страхування із заробітної плати цієї категорії працівників утримується на загальних підставах . У 2008 році розмір утримань становить 2 % від сукупного оподатковуваного доходу працівника.

Звернемо увагу, що нарахування на фонд оплати праці для працівників-інвалідів та інших працівників підприємства здійснюються окремо. При цьому для перших ставка внеску становить 4 %, а для інших — 33,2 %*.

* Докладніше див. вкладиш «Важливі цифри 2008 року» цього номера.

Таким чином,

на фонд оплати праці працюючого пенсіонера-інваліда внески до Пенсійного фонду нараховуються за ставкою 4 %. Утримання із зарплати такого працівника провадяться на загальних підставах (за ставкою 2 %).

2. При застосуванні податкової соціальної пільги (далі — ПСП) до зарплати інваліда-пенсіонера роботодавцю слід ураховувати, що в цьому випадку значення матиме не досягнення працівником пенсійного віку, а його статус інваліда.

Розмір ПСП залежатиме від групи інвалідності. Так, відповідно до

п.п. 6.5.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) інваліди ІІІ групи мають право на загальну ПСП (у 2008 році — 257,50 грн.). Для отримання такої ПСП працівнику достатньо буде подати заяву на застосування ПСП.

На підвищену ПСП

згідно з п.п. 6.2.1 Закону про податок з доходів мають право лише інваліди І та ІІ групи інвалідності (у тому числі інваліди з дитинства). Їм надається ПСП у розмірі 150 % від загальної ПСП (у 2008 році — 386,25 грн.). Нагадаємо, що для підтвердження права на застосування такої ПСП працівнику-інваліду разом із заявою необхідно надати пенсійне посвідчення або довідку про медико-санітарну експертизу.

Для отримання ПСП зарплата за місяць у 2008 році не повинна перевищувати 890 грн.

Зауважимо також, що працюючі особи, які одержують або мають право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсії за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку, не підлягають страхуванню на випадок безробіття. А це означає, що

із зарплати таких осіб внески до Фонду безробіття за ставкою 0,5 % не утримуються.

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі