Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо перевірки порівнянності показників фінансової звітності, Змін до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів та Змін до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів

Редакція БТ
Наказ від 14.12.2007 р. № 1413

Бухоблік основних засобів

унесено зміни до Методрекомендацій

 

Наказ Міністерства фінансів України від 14.12.2007 р. № 1413

«Про затвердження Методичних рекомендацій щодо перевірки порівнянності показників фінансової звітності, Змін до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів та Змін до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів»

 

Наказом

, що коментується, Мінфін затвердив:

— нові

Методичні рекомендації щодо перевірки порівнянності показників фінансової звітності. Вони прийшли на зміну Методрекомендаціям, наведеним у додатку до листа МФУ від 31.12.2003 р. № 31-04200-20-5/8622 (див. додаток «Документи» // «БТ», 2006, № 6). Великою мірою, нові Методрекомендації порівняно з попередніми доповнено інформацією про порівнянність даних форми № 7 «Розрахунок податкових різниць за даними бухгалтерського обліку». Однак, зважаючи на те, що Мінфін планує скасувати форму № 7 (докладніше див. на с. 7 цього номера), вважаємо поки що зайвим наводити цю інформацію;

— зміни до

Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом МФУ від 29.12.2006 р. № 1315 (зміни косметичні, зупинятися на них не будемо), і до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом МФУ від 30.09.2003 р. № 561 (далі — МР № 561).

Зміни, унесені до

МР № 561, є наймасштабнішими. Їх причина — набрання чинності П(С)БО 30 «Біологічні активи» та П(С)БО 31 «Фінансові витрати», П(С)БО 32 «Інвестиційна нерухомість». Зупинимося на найцікавіших.

1.

За аналогією з П(С)БО 7 «Основні засоби» тепер МР № 561 не поширюються на:

— операції з біологічними активами, що пов’язані із сільськогосподарською діяльністю та оцінені за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу, і на невідтворювальні природні ресурси, особливості обліку яких визначаються іншими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку;

— основні засоби, що утримуються з метою продажу;

— інвестиційну нерухомість.

2.

Уточнено, що первісна вартість об’єкта основних засобів збільшується на попередньо оцінену суму витрат на демонтаж, переміщення об’єкта і відновлення території, на якій його розташовано.

3.

З’явилися цікаві пояснення щодо ситуації, коли для цілей обліку один об’єкт основних фондів розбивається на частини, кожна з яких обліковується окремо (типовий приклад — комп’ютер, який традиційно обліковують як дві складові: монітор і системний блок).

Так, згідно з оновленими

пп. 23 і 24 МР № 561 кожна частина об’єкта основних засобів, вартість якої є суттєвою щодо первісної та/або балансової вартості об’єкта, може амортизуватися окремо. З цією метою необхідно розподілити суму, первісно визнану щодо об’єкта основних засобів, на його істотні частини. Якщо підприємство амортизує окремо деякі частини об’єкта основних засобів, воно також окремо амортизує решту об’єкта, що складається з таких частин об’єкта, які окремо є несуттєвими.

Строк корисної експлуатації та метод амортизації істотної частини об’єкта основних засобів можуть бути такими самими, як строк корисної експлуатації та метод амортизації іншої істотної частини цього ж об’єкта. Такі частини можна об’єднувати до групи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі