Теми статей
Обрати теми

Підприємство має подати заяву до Фонду страхування від нещасних випадків про зміну основного виду діяльності

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Підприємство має подати заяву до Фонду страхування від нещасних випадків про зміну основного виду діяльності

 

У довідці статистики підприємства зазначено кілька видів діяльності. Розмір тарифу для сплати внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві встановлено за основним видом діяльності. Протягом 2006 року підприємство займалося як основним, так і неосновним видом діяльності. За підсумками 2006 року вийшло, що більша частка за обсягом реалізованої продукції та за кількістю зайнятих працівників припадає на неосновний вид діяльності. Це було відображено підприємством у Розрахунковій відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності за 2006 рік. Фонд жодного повідомлення про зміну тарифу нам не надіслав, і весь 2007 рік ми продовжували нараховувати внески за старим тарифом. При перевірці Фонд донарахував нам страхові внески за весь 2007 рік виходячи з нового тарифу, а також стягнув штрафні санкції. Чи правомірні дії Фонду?

(м. Севастополь)

 

Так, на жаль, дії працівників Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві

(далі — Фонд) правомірні.

Перша реакція на поставлене запитання: доки Фонд не надішле страхувальнику повідомлення про зміну тарифу, потрібно платити за старим тарифом. Така асоціація, мабуть, спричинена саме таким порядком дій страхувальників у 2006 році, коли

Законом України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» від 20.12.2005 р. № 3235-IV було змінено страхові тарифи*.

* Обов’язкове письмове повідомлення страхувальників про зміну страхового тарифу передбачено Порядком повідомлення страхувальників про розміри страхових тарифів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності, на 2006 рік, затвердженим наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 04.01.2006 р. № 4.

Однак в описаній у запитанні ситуації йдеться про інші підстави, що спричинили зміну страхового тарифу. Звернемося до законодавства. Згідно з

п.п. «б» п. 3 частини другої ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) роботодавці як страхувальники зобов’язані повідомляти Фонд про зміну технології робіт чи виду діяльності підприємства для переведення його до відповідного класу професійного ризику.

Відповідно за несвоєчасне повідомлення про такі зміни страхувальник згідно зі

ст. 52 Закону № 1105 несе відповідальність.

Про те, як саме страхувальник має повідомити Фонд про зміну виду діяльності, йдеться в

Положенні про реєстр страхувальників за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженому постановою правління Фонду від 04.03.2003 р. № 14 (далі — Положення № 14; див. «Як уносяться зміни до облікових даних страхувальника при зміні в нього основного виду діяльності»).

 

Як уносяться зміни до облікових даних страхувальника при зміні в нього основного виду діяльності

Витяг із Положення № 14

«3. Внесення змін до реєстру платників страхових внесків

3.1. До реєстру платників страхових внесків вносяться зміни за місцем обліку страхувальника на підставі відповідних повідомлень Держпідприємництва, державних реєстраторів

або письмового повідомлення страхувальником:

про реорганізацію страхувальника,

зміну основного виду діяльності страхувальника (відокремлених підрозділів) або інші зміни, які можуть вплинути на обов’язки страхувальника перед застрахованими та Фондом;

про зміни місцезнаходження (місця проживання) та найменування (прізвища, імені та по батькові) страхувальника та інших відомостей.

3.2. У вищезазначених випадках робочий орган виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку страхувальника на підставі одержаних повідомлень Держпідприємництва або державного реєстратора про проведення змін

або у разі одержання відповідної заяви та відповідних документів від страхувальника вносить зміни до особових справ платників страхових внесків. Якщо такі зміни не стосуються зміни меж територіального обслуговування, персональний номер страхувальника не змінюється.

3.3. На підставі отриманих даних робочі органи виконавчої дирекції Фонду вносять зміни до облікових та особових справ платників страхових внесків та вносять відповідні зміни до реєстру платників страхових внесків в установленому порядку».

 

Як бачимо, подання Розрахункової відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності за відповідний рік не є підставою для внесення Фондом змін до облікових даних страхувальника. Підставою для цих дій є отримана від страхувальника відповідна заява.

Отже, не подавши заяву про зміну основного виду діяльності (оскільки цю зміну було виявлено за підсумками року, то заяву потрібно було подати разом з Розрахунковою відомістю за рік), підприємство порушило вимоги чинного законодавства, що призвело до недоїмки. Отже, на страхувальника правомірно було накладено штрафні санкції за сплату протягом 2007 року внеску до Фонду за старим (меншим) тарифом.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі