Теми статей
Обрати теми

Як заповнити податковий розрахунок за формою № 1ДФ, якщо у працівника немає ідентифікаційного коду

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як заповнити податковий розрахунок за формою № 1ДФ, якщо у працівника немає ідентифікаційного коду

 

У працівника немає ідентифікаційного коду. Як відобразити його дохід у формі № 1ДФ?

(м. Харків)

Чинне законодавство допускає відсутність ідентифікаційного номера (далі — ІПН) у фізичних осіб через релігійні чи інші переконання. При цьому згідно зі

ст. 1 Закону України «Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» від 22.12.94 р. № 320/94-ВР (далі — Закон про держреєстр) у паспортах осіб, які не мають ІПН через релігійні чи інші переконання, проставляється позначка про наявність у них права здійснювати будь-які розрахунки без використання ІПН.

У

Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженому наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451, нічого не зазначено про порядок заповнення графи 2 «Ідентифікаційний номер» ф. № 1ДФ, якщо особа не має ІПН.

Однак це питання роз’яснила ДПАУ в

листі від 05.05.2004 р. № 8001/7/17-2117: при відображенні доходу, нарахованого особі, яка відмовилася від ІПН та має відповідну позначку в паспорті, у графі 2 ф. № 1ДФ потрібно зазначати дані про серію та номер паспорта.

Ну а якщо у працівника немає ІПН і жодної позначки в паспорті теж немає? Тоді потрібно знати, що

при працевлаштуванні фізичної особи, яка не має ІПН, відповідно до п. 3.1 Інструкції про порядок та умови передачі державним податковим інспекціям інформації для реєстрації фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів, затвердженої наказом ГДПІУ від 31.07.95 р. № 66, посадові особи підприємства (фізична особа — роботодавець) мають підготувати і передати необхідну інформацію до ДПІ за місцем проживання цього працівника для присвоєння йому ІПН. Для цього найманій особі видається для заповнення Облікова картка за формою № 1ДР, яку фізична особа заповнює згідно з паспортними даними. Після цього роботодавець на підставі заповненої форми № 1ДР складає Відомості до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів за формою № 2ДР і надсилає ці дві форми до ДПІ за місцем проживання фізичної особи. Крім того, роботодавець також має проконтролювати отримання працівником картки фізичної особи — платника податків.

Приклад.

У працівника Петрова А. М. є позначка в паспорті про те, що він має право здійснювати будь-які платежі без використання ІПН. Паспортні дані Петрова А. М.: серія — МН, № — 125460. За IV квартал 2007 року йому нараховано зарплату в сумі 4500 грн. Сума податку з доходів склала 655,2 грн.

Інформація про доходи Петрова А. М. в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ виглядатиме так:

 

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн., коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу (дд/мм/рррр)

звільнення з роботи (дд/мм/рррр)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

М

Н

1

2

5

4

6

0

 

 

4500

00

4500

00

655

20

655

20

01

 

 

 

 

 

 

<...>

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі