Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання оподаткування

Редакція БТ
Лист від 07.12.2007 р. № 15310/5/15-0516

Податок з реклами та екозбір:

як подавати звітність при «нестабільному» об’єкті оподаткування

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.12.2007 р. № 15310/5/15-0516

«Про окремі питання оподаткування»

 

Лист

ДПАУ, що коментується, присвячено питанням звітності стосовно деяких податків.

1. Податок з реклами.

Є чимало суб’єктів господарювання, які надають рекламні послуги від часу до часу. І в них виникає таке запитання: як часто слід подавати Податковий розрахунок податку з реклами, а точніше, чи потрібно його подавати, якщо у звітному періоді немає об’єкта для нарахування податку? На нормативному рівні це питання не врегульоване.

Автори

листа, що коментується, вважають: якщо підприємство у звітному періоді не займається рекламною діяльністю, але зареєстроване в органах податкової служби як платник податку з реклами, то воно має подавати розрахунок податку з реклами у відповідні строки.

Безпечний варіант — урахувати думку ДПАУ, адже штрафи за неподання звітності в цьому випадку більше ніж реальні.

Водночас тут є аргументи і «проти». У місцевих положеннях про рекламу платниками цього податку часто названо осіб, які надають послуги з розміщення та розповсюдження реклами. Якщо ж такі послуги суб’єкт господарювання не надає, то і платником податку він не є. Отже, і розрахунок подавати не потрібно. Адже погодьтеся: керуючись логікою представників податкових органів, можемо опинитися в ситуації, коли підприємство, одного разу надавши послугу з розміщення реклами, змушене буде подавати звітність з податку «до кінця днів».

2. Розрахунок екозбору.

Запитання аналогічне: чи потрібно подавати Податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього природного середовища (далі — Розрахунок екозбору) за квартали, коли підприємство не здійснювало викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, не розміщувало відходи (тобто за квартали, в яких не виникав об’єкт оподаткування).

Як зазначають автори листа, особливість

Розрахунку екозбору полягає в тому, що його складають наростаючим підсумком з початку року. А це означає, що подавати його доведеться як мінімум до кінця року, в якому виник об’єкт оподаткування. Наприклад, підприємство орендувало автомобіль (і відповідно використовувало паливо для його заправлення) протягом квітня — травня 2007 року. Незважаючи на те що об’єкт обкладення екозбором виник лише у другому кварталі 2007 року, Розрахунок екозбору доведеться подавати за півріччя 2007 року, 9 місяців 2007 року та за 2007 рік.

Про заповнення цієї форми звітності та виправлення в ній помилок ви можете прочитати у

статтях «Розрахунок екозбору: як заповнити оновлену форму» // «БТ», 2007, № 24, с. 15; «Розрахунок екозбору: виправлення помилок» // «БТ», 2007, № 30, с. 19.

3. Декларація з податку на прибуток за 11 місяців.

Автори листа висловили свою думку, чи повинні подавати 11-місячну декларацію окремі категорії платників податку на прибуток. Висновки такі:

— подавати таку звітність

повинні, зокрема, постійні представництва нерезидентів, неприбуткові установи, учасники договору спільної діяльності (уповноважені вести облік);

— цю звітність

не подають підприємства, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції.

У

статті «Декларація з податку на прибуток: звітуємо за 11 місяців 2007 року» // «БТ», 2007, № 47, с. 15 ми дійшли аналогічних висновків.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі