Теми статей
Обрати теми

Коефіцієнти, що застосовуються при розрахунку податку на землю за ділянки, грошову оцінку яких не встановлено

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Коефіцієнти, що застосовуються при розрахунку податку на землю за ділянки, грошову оцінку яких не встановлено

 

Які коефіцієнти потрібно застосовувати при розрахунку податку на землю за ділянки, грошову оцінку яких не встановлено?

(м. Дніпропетровськ)

 

Нагадаємо, що юридичні особи самостійно розраховують суму земельного податку за рік станом на 1 січня звітного року і

до 1 лютого (граничний термін подання — 31 січня) подають розрахунок до податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки. Податок сплачується рівними частками щомісяця, протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

До складу звітності щодо земельного податку входять:

Податковий розрахунок земельного податку* (далі — Розрахунок);

— 6 додатків, що розшифровують узагальнені показники

Розрахунку (див. табл. 1).

* Звітність щодо земельного податку складається за формами та в порядку, затвердженими наказом ДПАУ від 26.10.2001 р. № 434.

 

Таблиця 1

Додаток Розрахунку

Що зазначається

Примітка

1

2

3

11

Дані документів, що встановлюють право власності або користування на кожну земельну ділянку (державні акти на право власності чи на право користування)

Обов’язково для всіх платників земельного податку. З нього слід починати заповнення форм Розрахунку

2

Дані про ділянки, на які встановлено пільгу щодо земельного податку

Обов’язково для платників, які користуються пільгами

3

Розрахунок суми податку для ділянок сільськогосподарського призначення

Обов’язково за наявності відповідних земельних ділянок

4

Розрахунок суми податку для ділянок населених пунктів, щодо яких установлено грошову оцінку

5

Розрахунок суми податку для ділянок населених пунктів, щодо яких не встановлено грошову оцінку

6

Розрахунок суми податку для ділянок несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів

 

1

Надалі необхідно простежити, щоб площі земельних ділянок, зазначені у гр. 7 додатка 1, відповідали їх загальним площам, що наводяться в додатках 3 — 6, а за наявності ділянок, що пільгуються, — їх загальним площам у гр. 8 додатка 2.

 

Згідно із загальним порядком сума податку розраховується виходячи з показника грошової оцінки земельної ділянки з урахуванням індексації. Якщо ж ділянку не оцінено, то застосовуються ставки податку, наведені у

ст. 7 Закону України «Про плату за землю» в редакції від 19.09.96 р. № 378/96-ВР (далі — Закон про плату за землю). Нагадаємо, що держбюджетом-2008 такі ставки було істотно збільшено (див. статтю «Держбюджет-2008: огляд змін // «БТ», 2008, № 2, с. 42). Крім власне ставок земельного податку, існує й низка коефіцієнтів, що застосовуються до цих ставок.

Бюджетний коефіцієнт

(далі — Кб). Щороку держбюджетом визначається коефіцієнт індексації, на який збільшуються ставки земельного податку (передбачено останньою частиною ст. 7 Закону про плату за землю). У 2008 році цей коефіцієнт було збережено на колишньому рівні — 3,1 (ст. 64 розділу І Закону України від 28.12.2007 р. № 107-VI). На цей коефіцієнт збільшуються підвищені для 2008 року ставки земельного податку (лист ДПАУ від 14.01.2008 р. № 359/7/15-0717, коментар див. на с. 4 цього номера).

Курортний коефіцієнт

(далі — Кк). У населених пунктах, віднесених КМУ до курортних, до ставок податку застосовуються додаткові коефіцієнти (див. табл. 2) залежно від території розташування такого населеного пункту (частина 3 ст. 7 Закону про плату за землю). Чинний на сьогодні перелік таких населених пунктів затверджено постановою № 1391.

 

Таблиця 2

Територія розташування населеного пункту

Коефіцієнт

Південне узбережжя Автономної Республіки Крим

3,0

Південно-Східне узбережжя Автономної Республіки Крим

2,5

Західне узбережжя Автономної Республіки Крим

2,2

Чорноморське узбережжя Миколаївської, Одеської та Херсонської областей

2,0

Гірські та передгірські райони Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, крім населених пунктів, які Законом України «Про статус гірських населених пунктів України» віднесено до категорії гірських

2,3

Узбережжя Азовського моря та інші курортні місцевості

1,5

 

Локальний коефіцієнт

(далі — Кл ). Згідно з частиною 4 ст. 7 Закону про плату за землю ставки земельного податку на земельні ділянки (за винятком сільськогосподарських угідь) диференціюються і затверджуються відповідними сільськими, селищними, міськими радами виходячи із середніх ставок податку, функціонального використання та місцезнаходження земельної ділянки, але не вище ніж удвічі від середніх ставок податку з урахуванням коефіцієнтів Кб і Кк.

Локальні коефіцієнти, що застосовуються до ставок земельного податку, установлюються і доводяться до відома населення рішеннями місцевих рад. Отже, перш ніж обчислювати податок,

необхідно з’ясувати ставки податку та відповідні локальні коефіцієнти у відділі земельних ресурсів при органі місцевої влади .

Розрахунок суми податку для ділянок населених пунктів, щодо яких не встановлено грошову оцінку, провадиться в

додатку 5 Розрахунку.

У

графі 7 додатка 5 наводяться ставки податку, отримані множенням ставок податку, курортного коефіцієнта (табл. 3) і локального коефіцієнта, установленого місцевою владою:

Ставка податку (гр. 7) = ставка податку (ст. 7 Закону про плату за землю)

х Кк х Кл.

У

графі 8 додатка 5 наводяться коефіцієнти, визначені частиною 7 або 8 ст. 7 Закону про плату за землю:

1) земельні ділянки на територіях та об’єктах природоохоронного, оздоровчого та рекреаційного призначення, зайняті виробничими, культурно-побутовими, господарськими будовами і спорудами, що не пов’язані з функціональним призначенням цих об’єктів, —

5 (п’ятикратний розмір);

2) земельні ділянки, зайняті виробничими, культурно-побутовими, господарськими будовами чи спорудами, розташованими на територіях та об’єктах історико-культурного призначення, що не пов’язані з функціональним призначенням цих об’єктів, відповідно на:

— територіях міжнародного значення —

7,5;

— територіях загальнодержавного значення —

3,75;

— територіях місцевого значення —

1,5.

Графа 9 додатка 5

має містити коефіцієнт індексації ставок земельного податку на поточний рік — бюджетний коефіцієнт Кб.

Але це ще не все. Для деяких видів земель, опис яких наведено у

графі 2 додатка 5, залежно від характеру їх використання, частинами 5 і 10 ст. 7 Закону про плату за землю встановлено додаткові коефіцієнти (коефіцієнти виду земельКв). Їх наведено в табл. 3.

 

Таблиця 3

Вид земель (гр. 2 додатка 5)

Групи рядків додатка 5

Коефіцієнт

Земельні ділянки, зайняті житловим фондом, кооперативними автостоянками, гаражно-будівельними, дачно-будівельними кооперативами, а також земельні ділянки, надані для потреб сільськогосподарського виробництва, водного та лісового господарства, зайняті виробничими, культурно-побутовими та господарськими будовами і спорудами

1 — 4

0,03

Земельні ділянки, надані для Збройних Сил України та інших військових формувань, створених згідно із законодавством України, залізниць, гірничодобувних підприємств, а також водоймища, надані для виробництва рибної продукції

5

0,25

 

Олег ЧЕФРАНОВ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі