Теми статей
Обрати теми

Фіксований сільгоспподаток: хто є платником та як подати Розрахунки

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Фіксований сільгоспподаток: хто є платником та як подати Розрахунки

 

Сільськогосподарське підприємство за 2007 рік реалізувало продукцію власного виробництва на суму 280000 грн. Загальний валовий дохід у 2007 році склав 370000 грн. Чи може таке підприємство до 1 лютого 2008 року подати Розрахунок ФСП на 2008 рік? Як заповнити такий податковий розрахунок, якщо частина ріллі знаходиться в іншому адміністративному районі?

(м. Черкаси)

 

Спочатку визначимося, чи може це сільськогосподарське підприємство бути платником фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП) у 2008 році.

Нагадаємо, що згідно зі

ст. 2 і 3 Закону України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12.98 р. № 320-XIV (далі — Закон про ФСП) платниками ФСП можуть бути:

сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм;

селянські та інші господарства, що займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції;

рибні, рибальські та риболовецькі господарства, що займаються розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах);

власники земельних ділянок (земель водного фонду), землекористувачі, у тому числі й орендарі.

При цьому основна умова віднесення зазначених вище суб’єктів господарювання до платників ФСП така:

сума, отримана від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, має перевищувати 75 % загальної суми валового доходу підприємства .

У нашому випадку відношення виручки від реалізації до валового доходу становитиме 75,6 % (28000 : 370000 х 100 %). Такий розрахунок підприємство має показати в

Розрахунку питомої ваги доходу від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки в загальній сумі валового доходу підприємства за попередній звітний (податковий) рік (далі — Розрахунок питомої ваги) за формою, затвердженою наказом Мінагрополітики від 22.11.2007 р. № 818, з урахуванням змін, унесених наказом Мінагрополітики від 24.12.2007 р. № 938 (оновлену форму зазначеного Розрахунку див. у «БТ», 2008, № 2, с. 9 — 10).

Доходимо висновку:

це сільськогосподарське підприємство може бути платником ФСП у 2008 році . Для цього йому слід подати до податкової інспекції податковий Розрахунок ФСП (далі — Розрахунок ФСП). Звернемо увагу, що разом з Розрахунком ФСП підприємство має подати Розрахунок питомої ваги. Граничний термін їх подання — 31 січня 2008 року.

Розберемося з порядком заповнення

Розрахунку ФСП, якщо земельні ділянки розташовано в різних адміністративних районах.

Згідно з

п. 7 Порядку розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку та заповнення форми розрахунку, затвердженого наказом ДПАУ від 26.03.2004 р. № 170, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності чи користуванні платника, у тому числі орендовані, розташовані на території одного органу місцевого самоврядування, до бюджету якого зараховується відповідна частина ФСП, то подається один Розрахунок ФСП, а позначки робляться на двох полях — «Загальний розрахунок», «Звітний розрахунок».

Інакше, якщо земельні ділянки, що перебувають у власності чи користуванні платника, у тому числі орендовані, розташовані на території різних органів місцевого самоврядування, до бюджету яких зараховується відповідна частина ФСП, то

подаються два і більше Розрахунків ФСП (залежно від кількості земельних ділянок, розташованих у різних адміністративних районах). Один — на всі площі земельних ділянок — до органу податкової служби за місцем реєстрації платника податків з позначкою «Загальний розрахунок». Інші — на кожну окрему земельну ділянку — до органу податкової служби за місцем розташування кожної такої земельної ділянки з позначкою «Звітний розрахунок».

На закінчення нагадаємо, що

сплата ФСП здійснюється протягом 30 календарних днів, наступних за останнім базовим днем звітного (податкового) місяця (граничний термін сплати ФСП за грудень 2007 року — 30 січня 2008 року, за січень 2008 року — 3 березня 2008 року).

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі