Теми статей
Обрати теми

Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства статистики України від 15.02.96 р. № 51 «Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій»

Редакція БТ
Наказ від 09.06.2008 р. № 186

Касові документи —

Мінстат скасував усі типові форми щодо обліку касових операцій

 

Наказ Державного комітету статистики України від 09.06.2008 р. № 186

«Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства статистики України від 15.02.96 р. № 51

«Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій»

 

Наказом

, що коментується, Мінстат скасував свій наказ від 15.02.96 р. № 51 (далі — наказ № 51), а разом з ним — і типові форми документів щодо обліку касових операцій:

КО-1 «Прибутковий касовий ордер»;

КО-2 «Видатковий касовий ордер»;

КО-3 «Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів»;

КО-3А «Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів»;

КО-4 «Касова книга»;

КО-5 «Книга обліку прийнятих і виданих касиром грошей».

Однак скасування цих форм зовсім не означає, що тепер касові операції не потрібно документувати: як й інші господарські операції, такі операції (приймання та видача готівки) має бути зафіксовано в первинних документах (

п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік*; п.п. 2.2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом МФУ від 24.05.95 р. № 88).

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Крім того, у

Положенні № 637**, як і раніше, залишилися норми, що зобов’язують підприємства оформляти касові операції за допомогою касових ордерів (наприклад, відповідні посилання містять пп. 2.6, 3.1, 3.3, 3.4, 3.8), вести журнал реєстрації касових документів (п. 3.11), книгу обліку прийнятих і виданих касиром грошей (п. 4.6). А під оприбуткуванням готівки для підприємств, які готівкові розрахунки оформляють касовими ордерами та ведуть касову книгу, так само розуміють «...здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів» (п. 2.6).

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

При цьому вважаємо, що наявність у

п. 1.2 Положення № 637 прямого посилання на скасований наказ № 51 при визначенні термінів касових ордерів та касової книги не означає, що касові ордери та касова книга іншої форми, ніж затверджена наказом № 51, застосовуватися не повинні. Навпаки, у будь-якому випадку операції з готівкою в касах підприємства мають оформлятися саме касовими ордерами, повинні вестися журнал реєстрації касових документів, касова книга, книга обліку прийнятих і виданих касиром грошей — адже такий порядок обліку операцій з готівкою диктується Нацбанком у Положенні № 637. А посилання в Положенні № 637 на наказ № 51 — це лише підказка підприємству, яку форму документів необхідно застосовувати. Тому у зв’язку зі скасуванням наказу № 51 чекаємо від Нацбанку відповідних змін до Положення № 637.

Ураховуючи, що замість скасованих форм нічого не запропоновано,

підприємствам доведеться самостійно розробити свої форми скасованих касових документів. При цьому ніщо не забороняє взяти за основу ті самі скасовані форми з наказу № 51. Якщо ви вирішите кардинально змінити форму своїх касових документів, не забудьте про обов’язкові реквізити, передбачені для первинних документів у п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Наказ

, що коментується, набув чинності 9 червня 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі