Теми статей
Обрати теми

Про визначення фінансового результату за операціями з інвестиційними активами

Редакція БТ
Лист від 07.03.2008 р. № 2977/3/17-0714

Як визначити витрати,

якщо за цінні папери фізична особа розраховується векселем

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.03.2008 р. № 2977/3/17-0714

«Про визначення фінансового результату за операціями з інвестиційними активами»

 

Лист

, що коментується, присвячено питанню визначення фінансового результату від операцій, здійснюваних фізичною особою з інвестиційними активами в ситуації, коли за інвестиційні активи (акції, інші цінні папери) розрахунок провадиться векселем. Відразу зауважимо, що в цілому правильні висновки листа, що коментується, діаметрально протилежні фіскальним та позбавленим будь-якої логіки висновкам листа ДПАУ від 23.11.2007 р. № 5764/Х/17-0715. Радує, що здоровий глузд усе ж таки переміг.

Нагадаємо, що порядок оподаткування доходів фізичних осіб від операцій з інвестиційними активами (зокрема, цінними паперами) регулюється

п. 9.6 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів). Цим пунктом передбачено включення до оподатковуваного доходу фізичної особи прибутку від операцій з такими активами, що розраховується як різниця між доходами від їх продажу та витратами на їх придбання. У описаній вище ситуації основна складність  — визначити суму витрат, пов’язаних з придбанням цінних паперів.

Як справедливо зазначено в

листі, що коментується, вексель як неемісійний цінний папір у розрахунках між продавцем та покупцем інвестиційного активу виконує функцію платіжного засобу і безпосередньо сам може бути предметом купівлі-продажу як інвестиційний актив (товар). Тому автори листа доходять висновку, що під час придбання інвестиційного активу, розрахунок за який провадиться векселем, платник податку з доходів може відобразити витрати, пов’язані з придбанням інвестиційного активу, причому при розрахунку як чужим, так і власним векселем (див. «Інвестактиви вексель — витрати є»).

 

Інвестактиви

вексель — витрати є

Витяг із листа, що коментується

 

«Таким чином, вартість придбаного пакета акцій компенсується його продавцеві номінальною вартістю виданого векселя (якщо в зазначеній угоді покупець пакета акцій є векселедавцем) або номінальною вартістю переданого/придбаного векселя (якщо в зазначеній угоді покупець пакета акцій є першим або наступним власником векселя).

Отже, якщо згідно з договором покупцем

(фізичною особою) здійснено розрахунок (платіж) за куплений пакет акцій векселем придбаним (переданим) чи векселем виданим, то відповідно до чинного законодавства покупцем понесені витрати на придбання зазначеного інвестиційного активу в сумі номінальної вартості векселя, оскільки в момент (за фактом) передачі векселя продавцеві товару припиняються грошові зобов’язання покупця щодо платежу за цим договором, внаслідок чого розрахунок із ним за придбаний товар (інвестиційний актив) вважається виконаним у повній сумі».

 

Тут заслуговує на уточнення лише один момент, що стосується розміру витрат. Зверніть увагу: у

листі зазначено, що такі витрати платник податку з доходів відображає в розмірі номінальної вартості векселя. Вважаємо, що такий висновок справедливий тільки в тому випадку, якщо розрахунок за цінні папери провадиться власним векселем. Якщо ж за отримані цінні папери платник податків розраховується чужим векселем, то, на наш погляд, при визначенні витрат слід орієнтуватися на вартість цінних паперів, зазначену в договорі купівлі-продажу. А вона може бути й менше номінальної вартості векселя, що передається як платіж.

Крім того, при розрахунку чужим векселем платник податків має відобразити не лише витрати, пов’язані з придбанням цінних паперів, а й доходи, пов’язані з відчуженням векселя.

Приклад.

Фізична особа, придбаваючи пакет акцій вартістю 5000 грн., розраховується за них:

варіант 1 — власним векселем;

варіант 2 — векселем, раніше придбаним за 5100 грн.

І в першому, і в другому випадку фізична особа відображає витрати, пов’язані з придбанням пакета акцій у розмірі 5000 грн. Такі витрати надалі, при продажу акцій, буде враховано при визначенні фінансового результату від операцій з ними.

Крім того, у варіанті 2 платник податків також одержує дохід від операції з векселем у розмірі 5000 грн. Отже, збиток від операції з векселем склав 100 грн. Цей збиток буде враховано при визначенні загального фінансового результату від операцій з інвестактивами платника податків у поточному році.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі