Теми статей
Обрати теми

Про іпотечний житловий кредит

Редакція БТ
Лист від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717

Іпотечний кредит в інвалюті —

ДПАУ згодна з правом на податковий кредит

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717

«Про іпотечний житловий кредит»

 

Цей невеликий за обсягом

лист — чергова революція в поглядах податківців та позитивний приклад того, як ДПАУ змінює не лише ліберальні роз’яснення на фіскальні, а і навпаки.

Напевно, більшості відомо, що

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) дає право платнику податків включити до податкового кредиту частину суми процентів за іпотечним кредитом (п.п. 5.3.1, ст. 10). Уперше можливість включити проценти за іпотечним кредитом до складу податкового кредиту з’явилася за підсумками 2006 року. І відразу ж податківці порадували абсолютно незаконними обмеженнями: вони категорично заперечували проти того, щоб включати до податкового кредиту проценти за іпотечними кредитами в інвалюті (лист ДПАУ від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0717). Звичайно, ми з таким підходом ніколи не погоджувалися (аргументи «проти» — у коментарі до названого листа: «Якщо кредит на житло отримано в інвалюті, то проценти не включаються до податкового кредиту громадян: незаконна вимога ДПАУ» // «БТ», 2007, № 24, с. 6).

І от нарешті ДПАУ схаменулася і в

листі, що коментується, змінила свою точку зору (див. «Іпотечний житловий кредит в інвалюті — податковий кредит є»).

 

Іпотечний житловий кредит в інвалюті — податковий кредит є

Витяг із листа, що коментується

 

«Одночасно, оскільки у

Законі № 889 [Законі про податок з доходів.Прим. ред.] не наведено визначення терміна «витрати, що понесені в іноземній валюті», тому при розрахунку суми зазначених витрат у гривнях згідно із пунктом 1.21 статті 1 цього ж Закону слід використовувати відповідні положення пункту 7.3 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в частині, що не суперечать Закону № 889.

Враховуючи вищевикладене, платники податку з доходів фізичних осіб мають право включити до складу свого податкового кредиту частину суми процентів, сплачених за іпотечними житловими кредитами, виданими та повернутими в іноземній валюті.

При цьому ДПА України доручає довести вище зазначене до всіх підвідомчих податкових органів та в установленому порядку до платників податку, а також відкликає з місць застосування свій

лист від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0715*.

* Мабуть, ідеться про вже згадуваний лист ДПАУ від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0717.

Також звертаємо увагу, що надання у поточному і подальших податкових періодах (роках) податкового кредиту щодо процентів, сплачених платником податку за користування іпотечним житловим кредитом, слід провадити з огляду на норму

п.п. 5.4.3 п. 5.4 ст. 5 Закону».

 

Отже, з правом на податковий кредит податківці погодилися, і надалі проблем із цим бути не повинно. Однак виникає запитання: що робити з процентами за інвалютними іпотечними кредитами, сплаченими у 2006 і 2007 роках. Відповідь на нього покажемо в таблиці:

 

Податковий кредит за підсумками:

Платник податків декларацію:

подавав, але в реалізації права на податковий кредит було відмовлено

не подавав

2006 року

Сьогодні є можливість звернутися до суду для відновлення свого права**

Про податковий кредит доведеться забути. Адже, як справедливо зазначила ДПАУ в

листі, що коментується, якщо платник податку не скористався правом на податковий кредит за результатами звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 5.4.3 Закону про податок з доходів)

2007 року

Тепер у зв’язку зі зміненою позицією ДПАУ податок з доходів мають повернути. Однак механізм практичної реалізації права на податковий кредит у цій ситуації місцевим ДПІ поки що невідомий

Варто пригадати, що при реалізації платниками податку права на податковий кредит строк подання декларацій не обмежується 1 квітня — податкові органи приймають та обробляють такі декларації протягом усього поточного року (

лист ДПАУ від 24.12.2007 р. № 7175/7/17-0717). Інакше кажучи, у вас ще є можливість подати декларацію і задекларувати податковий кредит

 

** Зауважимо, що згідно з ч. 2 ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється річний строк, котрий, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або мала дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

 

Не можна обійти увагою і питання про штраф, що нараховується на підставі

п.п. 20.4.2 Закону про податок з доходів Держказначейством на користь фізособи у зв’язку з неповним та несвоєчасним поверненням суми надміру сплаченого податку, у тому числі й у зв’язку з реалізації права на податковий кредит (штраф може становити 10 %, 50 % або 100 % від неповерненої суми залежно від строків затримки повернення). У цій ситуації, якщо податківці неправомірно відмовили в реалізації права на податковий кредит, є все підставі говорити про порушення строків повернення податку. Однак, як показує практика, щоб стягти суму штрафу, платнику податків, найімовірніше, доведеться звернутися до суду.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі