Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 17.06.2008 р. № 12193/7/17-0417

Допомогу по догляду за дитиною до трьох років

жінки-підприємці можуть одержувати за умови, що в цей період вони не ведуть підприємницьку діяльність

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.05.2008 р. № 1220/5/123-08

«Про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку»

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.06.2008 р. № 12193/7/17-0417

«Про розгляд листа»

 

На сьогодні порядок виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, як відомо, регулюється

Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII, а також розробленим на його виконання Порядком призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751). Причому ці документи поширюються на всіх без винятку фізичних осіб (на працюючих, непрацюючих, тих, які навчаються в навчальних закладах, здійснюють підприємницьку діяльність на будь-якій системі оподаткування тощо).

Сьогоднішній

лист Мінпраці присвячено питанням виплати допомоги приватним підприємцям (як правило, жінкам, які доглядають своїх дітей). Ця допомога, нагадаємо, призначається суб’єктам підприємницької діяльності з дня звернення за її призначенням, але не раніше дня, що настає після закінчення відпустки по вагітності та пологах. При цьому днем звернення є день прийняття органом праці та соцзахисту населення від підприємця відповідної заяви з усіма необхідними документами.

Серед документів, що подаються суб’єктами підприємницької діяльності для отримання допомоги, у

п. 20 Порядку № 1751 зазначено довідку, видану органами податкової служби, про те, що підприємницька діяльність такими суб’єктами не провадиться. У листі Мінпраці, що коментується, зазначається, що, очевидно, таку довідку може бути видано податковими органами на підставі заяви підприємця про те, що він у зв’язку з доглядом за дитиною не здійснюватиме підприємницьку діяльність, починаючи із зазначеної в заяві дати. А от ДПАУ з приводу такої довідки в листі, що коментується, зауважила, що її працівники податкової видають на підставі поданої звітності (декларацій) з прокресленнями, які свідчать про те, що підприємницька діяльність приватним підприємцем не ведеться.

У

п. 23 Порядку № 1751 наведено перелік підстав для припинення виплати допомоги по догляду за дитиною до трьох років. Серед них: вихід особи, яка одержує допомогу, на роботу в режимі повного робочого часу; початок або відновлення підприємницької діяльності, позбавлення одержувача допомоги батьківських прав, відмова одержувача допомоги від виховання дитини, смерть дитини чи одержувача та інші випадки. У разі настання зазначених підстав особа, яка одержує допомогу, зобов’язана у десятиденний строк повідомити про це органи праці та соціального захисту населення. Виплата допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, в якому виникли такі обставини.

У сьогоднішньому

листі Мінпраці наголошує на тому, що на приватних підприємців не поширюється норма Порядку № 1751 стосовно того, що допомога не перестає виплачуватися у період відпустки по догляду за дитиною особам, які працюють удома або в режимі неповного робочого дня. Ураховуючи, що у підприємця власне відпустка по догляду за дитиною до трьох років відсутня, документально підтвердити роботу на зазначених вище умовах неможливо. У зв’язку з цим початок (відновлення) підприємницької діяльності в будь-якому обсязі спричинює припинення виплати допомоги.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі