Теми статей
Обрати теми

Страхування майна: облік страхового відшкодування

Редакція БТ
Стаття

СТРАХУВАННЯ МАЙНА:

облік страхового відшкодування

 

В одному з попередніх номерів ми розпочали тему страхування майна, розглянувши облік витрат на страхування (див. «БТ», 2008, № 25, с. 20). У сьогоднішній статті йтиметься про те, як буде відображено в бухгалтерському та податковому обліку настання страхового випадку та отримання від страховика страхового відшкодування.

Ольга КУЛІГІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ —

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про страхування

— Закон України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР.

Інструкція № 291 —

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.99 р. № 291.

 

Оподаткування страхового відшкодування

Податок на прибуток.

Якщо умови страхування передбачають виплату страхового відшкодування на користь платника податків — страхувальника, застраховані збитки , понесені таким платником податків, відносяться до складу його валових витрат у податковому періоді їх понесення, а суми страхового відшкодування таких збитків включаються до складу валових доходів у податковому періоді їх отримання (п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток).

Слід зауважити, що термін «застраховані збитки» чинним законодавством не визначено. Податкові органи вважають, що

сума застрахованих збитків дорівнює сумі страхового відшкодування, наведеній у розрахунку до страхового акта, що визначається як різниця між сумою матеріального збитку та франшизою* («Вісник податкової служби України», 2004, № 11, с. 28).

* Франшиза — це частина збитків, що не відшкодовується страховиком згідно з договором страхування (ст. 9 Закону про страхування).

При цьому при настанні страхового випадку, унаслідок якого відбулося

знищення або розкрадання застрахованих запасів, витрати на їх придбання, найімовірніше, необхідно видалити зі складу валових витрат шляхом відображення цієї суми у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток (якщо, звичайно, вартість таких запасів раніше була включена до складу валових витрат і брала участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток). Пов’язане це з тим, що такі запаси не буде використано в господарській діяльності, а отже, права відобразити їх у складі валових витрат на загальних підставах немає.

Якщо ж відшкодовуються збитки, пов’язані з

руйнуванням (розкраданням, псуванням тощо) застрахованих основних фондів, податкові органи вважають**, що слід керуватися не п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток, а пп. 8.4.8 і 8.4.9 цього Закону* (див. «Облік страхового відшкодування при страхуванні основних фондів»).

** Див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 35, а також лист ДПАУ від 13.07.2006 р. № 7707/6/15-0316.

* Обережні платники податків саме так і діють. А от сміливі платники податків можуть відстоювати позицію, що норми пп. 5.4.6 і 8.4.9 не конфліктують між собою, а доповнюють одна одну (свої аргументи ми наводили у статті «Якщо автомобіль потрапив у ДТП...» // «БТ», 2007, № 1 — 2, с. 37). У такому разі у сміливих платників податків з’явиться можливість відобразити збитки в періоді, в якому їх було понесено.

Зверніть увагу: балансову вартість основних фондів груп 2, 3 і 4 необхідно зменшувати не на суму матеріального збитку, а на суму страхового відшкодування, що визначається як різниця між сумою матеріального збитку та франшизою.

 

Облік страхового відшкодування при страхуванні основних фондів

Витяг із Закону про податок на прибуток

 

«8.4.8.

У разі ліквідації основних фондів за рішенням платника податку або якщо з незалежних від платника податку обставин основні фонди (їх частина) зруйновані, викрадені чи підлягають ліквідації або платник податку змушений відмовитися від використання таких основних фондів з обставин загрози чи неминучості їх заміни, зруйнування або ліквідації, платник податку в звітному періоді, в якому виникають такі обставини:

а) збільшує валові витрати на суму балансової вартості окремого об’єкта основних фондів групи 1, при цьому вартість такого об’єкта прирівнюється до нуля;

б) не змінює балансову вартість груп 2, 3 і 4 стосовно основних фондів цих груп.

8.4.9.

У разі коли страхова організація або інша юридична чи фізична особа, визнана винною у заподіяній шкоді, компенсує платнику податку втрати, пов’язані з виникненням обставин, визначених у підпункті 8.4.8 цього пункту, платник податку в податковий період, на який припадає така компенсація:

а)

збільшує валовий дохід на суму компенсації за основні фонди групи 1 (окремий об’єкт основних фондів групи 1);

б)

зменшує балансову вартість відповідної групи основних фондів на суму компенсації за основні фонди груп 2, 3 і 4».

 

Таким чином, як бачите, при настанні страхового випадку з основними фондами у зменшення оподатковуваної бази в результаті зіграє вся сума матеріального збитку (включаючи й суму франшизи), оскільки при ліквідації основних фондів групи 1 валові витрати збільшаться на суму балансової вартості окремого об’єкта, а при ліквідації основних фондів груп 2 — 4 балансова вартість, що перевищує суму страхового відшкодування, продовжуватиме амортизуватися.

Зауважимо також, що страхове відшкодування може перераховуватися не безпосередньо страхувальнику, а підприємству, яке здійснює ремонт застрахованого майна**. У такому разі, на наш погляд, зменшити балансову вартість необхідно на дату підписання акта виконаних робіт, оскільки для страхувальника саме ця дата буде датою отримання страхового відшкодування.

** Таку можливість передбачено, наприклад, п. 37.4 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» від 01.07.2004 р. № 1961-IV.

ПДВ.

При настанні страхового випадку — знищення чи розкрадання застрахованих запасів — підприємство не зможе використати їх у своїй господарській діяльності, тому податковий кредит з ПДВ, відображений під час придбання таких запасів, слід відкоригувати.

А от при ліквідації

основних фондів унаслідок настання страхового випадку коригувати податковий кредит з ПДВ не потрібно . Адже вони використовувалися раніше в господарській діяльності. Податкові органи з таким підходом згодні (див. консультацію у «Віснику податкової служби України», 2005, № 16, с. 24). Податкові зобов’язання за звичайними цінами в такому разі також не потрібно нараховувати (другий абзац п. 4.9 Закону про ПДВ).

Єдиний податок.

У питанні обкладення страхового відшкодування єдиним податком, як це часто буває, думки Держпідприємництва та податкових органів різняться. Так, Держпідприємництва вважає, що платник єдиного податку не повинен сплачувати податок із суми отриманого страхового відшкодування, оскільки вона не є виручкою від реалізації (лист Держпідприємництва від 24.02.2003 р. № 3-221/1020). Ми з цим повністю згодні. А от податкові органи роз’яснюють: «сума коштів, що надійшла на розрахунковий рахунок суб’єкта малого підприємництва на покриття матеріальних збитків, обкладається єдиним податком на загальних підставах» (див. консультацію у «Віснику податкової служби України», 2007, № 1 — 2, с. 87). Звичайно, якщо вважати, що на загальних підставах позареалізаційні доходи єдиним податком не обкладаються, то виходить, що податківці роз’яснюють усе правильно (хоча навряд чи вони мали на увазі саме це).

 

Бухгалтерський облік

Якщо внаслідок страхового випадку сталося знищення або розкрадання застрахованих товарно-матеріальних цінностей, то їх вартість відображається у складі витрат звітного періоду відповідно до норм

П(С)БО 16 «Витрати». Якщо ж зруйновано (знищено, вкрадено тощо) об’єкт основних засобів, то його згідно з п. 33 П(С)БО 7 «Основні засоби» необхідно вилучити з активів (списати з балансу) як такий, що не відповідає критеріям визнання активом.

А от у складі яких саме витрат і доходів відобразити

суму збитку і страхового відшкодування, відповідно, — питання. До відображення в бухобліку операцій, пов’язаних з настанням страхового випадку та отриманням страхового відшкодування, існують два підходи:

1.

Класифікувати такі події як надзвичайні. У цьому випадку сума страхового відшкодування відображається у складі надзвичайних доходів на субрахунку 751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій». Цей спосіб вважається базовим та передбачений Інструкцією № 291. Витрати в такому разі обліковуються на відповідному субрахунку рахунка 99 «Надзвичайні витрати» (що забезпечує дотримання принципу відповідності доходів і витрат).

2.

Розглядати такі події як події в межах звичайної діяльності. Виходячи з того, що не кожен страховий випадок є надзвичайною подією, сума страхового відшкодування може відображатися у складі доходів від звичайної діяльності. Слід зауважити, що саме такий підхід викладено в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 9, с. 51. Залежно від того, яке майно втрачено (оборотні активи чи необоротні), для відображення страхового відшкодування можна використовувати субрахунок 719 «Інші доходи від операційної діяльності» або 746 «Інші доходи від звичайної діяльності». Витрати відповідно відображатимуться на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» або 977 «Інші витрати звичайної діяльності».

При першому варіанті відображення збитків та страхового відшкодування в обліку не варто забувати про деякі нюанси заповнення фінансової звітності, зокрема Звіту про фінансові результати (ф. № 2). Так, згідно з

п. 35 П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» втрати від надзвичайних подій відображаються по ряд. 205 ф. № 2 за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від звичайної діяльності внаслідок надзвичайних втрат. На це звертається увага і в листі МФУ від 16.02.2006 р. № 31-34000-10-21/3109. Отже, у ф. № 2 потрібно показувати не валові витрати (не плутати з податковим обліком) від надзвичайних подій, а чисті витрати. Інакше кажучи, слід розрахувати, наскільки понесені надзвичайні витрати зменшать податок на прибуток, і зменшити на цю суму загальні надзвичайні витрати.

Наприклад,

підприємство понесло витрати від надзвичайних подій у сумі 1000 грн. У податковому обліку ці витрати можна включити до складу валових. Отже, економія з податку на прибуток становитиме:

1000 х 25 % = 250 (грн.).

Отже, у ряд. 205 ф. № 2 потрібно показати витрати в сумі:

1000 - 250 = 750 (грн.).

Зверніть увагу, що ряд. 210 «Податки від надзвичайного

прибутку» заповнюється тільки за наявності заповненого ряд. 200 «Надзвичайні доходи». Причому, незважаючи на назву, у ряд. 210 потрібно показувати не податки з прибутку, а, по суті, податки з надзвичайного доходу . Принаймні такий алгоритм диктують Методрекомендації щодо перевірки порівнянності рядків звітності*.

* Доведені листом МФУ від 31.12.2003 р. № 31-04200-20-5/8622 // «БТ», 2006, № 6.

Приклад 1.

Автомобіль підприємства потрапив у ДТП. Страхова компанія надала страховий акт, відповідно до якого матеріальний збиток становить 6000 грн., у тому числі франшиза — 800 грн.. Страхове відшкодування підприємство отримало в розмірі 5200 грн. Вартість ремонту автомобіля склала 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.).

Розглянемо цей приклад у двох ситуаціях:

1. Страхова компанія перераховує страхове відшкодування безпосередньо постраждалому підприємству.

2. Страхова компанія перераховує страхове відшкодування авторемонтному підприємству.

 

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

СИТУАЦІЯ 1 Страхова компанія перераховує страхове відшкодування безпосередньо постраждалому підприємству

1. Відображено дохід на підставі страхового акта при настанні страхового випадку

375

751

5200

2. Отримано страхове відшкодування

311

375

5200

У податковому обліку

зменшується балансова вартість ОФ групи 2 станом на початок наступного кварталу на 5200 грн. (на суму компенсації)

3. Перераховано передоплату за роботи з ремонту автомобіля

371

311

6000

У податковому обліку

, якщо 10 % ліміт не вичерпано, вартість проведеного ремонту (5000 грн.) включається до валових витрат (за правилом першої події). Сума перевищення 10 % ліміту збільшує балансову вартість групи станом на початок наступного кварталу після підписання акта

4. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

1000

5. Вартість ремонту автомобіля відображено у складі витрат підприємства на дату підписання акта виконаних робіт

993

631

5000

6. Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

1000

7. Відображено залік заборгованостей

631

371

6000

8. Сформовано фінансовий результат

751

794

5200

794

993

5000

СИТУАЦІЯ 2 Страхова компанія перераховує страхове відшкодування авторемонтному підприємству

1. Відображено дохід на підставі страхового акта при настанні страхового випадку

375

751

5200

2. Здійснено передоплату за ремонт у сумі, не покритій страховим відшкодуванням

371

311

800

У податковому обліку

, якщо 10 % ліміт не вичерпано, вартість передоплати (800 грн. - 133,33 грн. = 666,67 грн.) включається до валових витрат у звітному податковому періоді (за правилом першої події). Сума перевищення 10 % ліміту збільшує балансову вартість групи станом на початок наступного кварталу після підписання акта

3. Відображено податковий кредит з ПДВ у сумі передоплати

641

644

133,33

4. Вартість ремонту автомобіля відображено у складі витрат підприємства на дату підписання акта виконаних робіт

993

631

5000

У податковому обліку

: 1) балансова вартість ОФ групи 2 станом на початок наступного кварталу зменшується на 5200 грн. (на сумму компенсації); 2) якщо 10 % ліміт не вичерпано, вартість ремонту без урахування передоплати (5000 - 666,67 = 4333,33 грн.) включається до валових витрат у звітному податковому періоді. Сума перевищення 10 % ліміту збільшує балансову вартість групи станом на початок наступного кварталу після підписання акта

5. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

866,67

5. Списано суму податкового кредиту з ПДВ у сумі передоплати

644

631

133,33

7. Відображено залік заборгованостей

631

371

800

631

375

5200

8. Сформовано фінансовий результат

751

794

5200

794

993

5000

 

Приклад 2.

Підприємство уклало зі страховою компанією договір добровільного страхування будівлі. За договором страхування:

— страхова сума — 450000,00 грн.;

— сума франшизи становить 1 % від страхової суми — 4500,00 грн.

Унаслідок пожежі будівля дуже постраждала і не підлягає відновленню. Страхова компанія на підставі акта виплатила підприємству страхове відшкодування в сумі 445500,00 грн. (450000,00 - 4500,00).

За даними бухгалтерського обліку, первісна вартість будівлі становить 497000 грн., сума нарахованого зносу — 95000 грн. За даними податкового обліку, балансова вартість будівлі дорівнює 415000 грн.

В обліку підприємства ці операції буде відображено таким чином:

 

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

 

1. Відображено дохід на підставі страхового акта при настанні страхового випадку

375

751

445500,00

2. Списано знос зруйнованої будівлі

131

103

95000,00

3. Списано залишкову вартість будівлі

993

103

402000,00

У податковому обліку

валові витрати збільшуються на 415 000 грн. (суму балансової вартості об’єкта основних фондів групи 1), при цьому балансова вартість будівлі прирівнюється до нуля (п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток)

4. Отримано страхове відшкодування від страхової компанії

311

375

445500,00

У податковому обліку

валові доходи збільшуються на суму компенсації, отриманої від страхової компанії, — 445500,00 грн. (п.п. 8.4.9 Закону про податок на прибуток)

5. Сформовано фінансовий результат

751

794

445500,00

794

993

402000,00

 

Приклад 3.

Підприємство уклало зі страховою компанією договір добровільного страхування товару. За умовами договору:

— страхова сума дорівнює вартості товару — 64000 грн.;

— сума франшизи — 1280 грн.

Унаслідок пожежі частину товару на суму 15000 грн. (у тому числі ПДВ — 2500 грн.) знищено.

Страхова компанія на підставі страхового акта виплатила підприємству страхове відшкодування в сумі 13720 грн.

В обліку підприємства ці операції буде відображено таким чином:

 

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

1. Відображено дохід на підставі страхового акта при настанні страхового випадку

375

751

13720,00

2. Списано вартість товару, знищеного внаслідок пожежі

993

281

12500,00

У податковому обліку

валові витрати відображаються в сумі застрахованих збитків (13720 грн.) на підставі п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток. Також необхідно витрати на придбання знищених товарів у сумі 12500 грн. видалити зі складу валових витрат шляхом відображення цієї суми у графі 4 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток.

3. Відкориговано податковий кредит з ПДВ щодо знищеного при пожежі товару (методом «сторно»)

641

644

2500,00

993

644

2500,00

4. Отримано страхове відшкодування від страхової компанії

311

375

13720,00

У податковому обліку

валові доходи збільшуються на суму компенсації, отриманої від страхової компанії (13720 грн.), на підставі п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток

5. Сформовано фінансовий результат

751

794

13720,00

794

993

15000,00

 

На закінчення бажаємо, щоб з вашим майном ніколи не траплялися надзвичайні події. Однак, якщо страховий випадок настане, то виправити ситуацію допоможе страхове відшкодування. А відобразити в обліку отримане страхове відшкодування, сподіваємося, вам допоможе ця стаття.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі