Теми статей
Обрати теми

Навчання сина працівника — чи є податок з доходів фізичних осіб

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Навчання сина працівника — чи є податок з доходів фізичних осіб

 

Підприємство оплатило навчання сина працівника в українському вищому навчальному закладі. Із сином працівника було укладено письмовий договір, згідно з яким він має відпрацювати на підприємстві три роки після закінчення вищого навчального закладу. Чи утримується в цьому випадку податок з доходів фізичних осіб?

(м. Київ)

 

Будь-яких пільг в оподаткуванні оплати навчання сторонніх осіб — непрацівників підприємства

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не містить. Підпункт 4.3.20 цього Закону дає можливість при дотриманні певних умов не сплачувати податок з доходів тільки з вартості навчання працівників підприємства. На дітей працівників така пільга не поширюється, тому оплата вартості навчання дитини працівника за рахунок коштів підприємства обкладається податком з доходів фізичних осіб.

Ураховуючи останні роз’яснення ДПАУ з питання сплати податку з доходів з вартості навчання дитини працівника, викладені в

листі від 14.09.2007 р. № 8960/6/17-0716*, зауважимо, що підприємство може нарахувати дохід у вигляді додаткового блага (у ф. № 1 ДФ такий дохід відображається з ознакою доходу «09»):

з урахуванням «натурального» коефіцієнта 1,176471 та утримувати з нього податок з доходів за ставкою 15 %;

— у розмірі вартості навчання. У цьому випадку за домовленістю сторін фізична особа суму утриманого з неї податку з доходів уносить готівкою до каси підприємства. У формі № 1ДФ сума такого доходу відображається з ознакою доходу «14».

* Див. ком. «Оподаткування додаткового блага від нероботодавця: дарувальник має утримувати податок у джерела виплати доходу» // «БТ», 2007, № 6, с. 8.

Водночас у цій ситуації

витрати на навчання дитини працівника на підставі п.п. 5.4.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР можна включити до валових витрат підприємства як витрати на навчання та (або) профпідготовку у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах непрацівників у розмірі до 3 % фонду оплати праці звітного періоду. Основна умова — укладення з фізичною особою письмової угоди (договору, контракту) про взяті нею зобов’язання відпрацювати на підприємстві після закінчення навчання не менше трьох років. Як випливає із запитання, у вашій ситуації ці умови виконано.

Таким чином,

вартість навчання дитини працівника підприємства в українському вищому навчальному закладі обкладається податком з доходів фізичних осіб і може бути віднесена до валових витрат підприємства в розмірі, що не перевищує 3 % фонду оплати праці звітного періоду, за умови, що існує письмова угода про зобов’язання відпрацювати на підприємстві не менше трьох років після закінчення навчального закладу.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі