Теми статей
Обрати теми

Коли припиняється застосування ПСП, що надається вдові (удівцю)

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Коли припиняється застосування ПСП, що надається вдові (удівцю)

 

Працівниця, яка користувалася підвищеною податковою соціальною пільгою як удова, у липні одружилася. Коли в такому разі припиняється застосування податкової соціальної пільги? Чи потрібно писати заяву про відмову від її застосування?

(м. Львів)

 

Нагадаємо, що в загальному випадку податкова соціальна пільга (ПСП) припиняє застосовуватися з місяця, в якому платник податків подав заяву про відмову від пільги або припинив трудові відносини з роботодавцем (

п. 4 Порядку подання документів та їх складу при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженого постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035).

Для ПСП, що надається вдові (удівцю),

п.п. 6.4.2 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) передбачено особливі умови припинення її застосування: удова (удівець) втрачає право на отримання ПСП у місяці, коли вона (він) одружується або коли над нею (ним) установлюється опіка інших осіб. У вашому випадку працівниця вже з липня не має права користуватися підвищеною ПСП як удова.

Що стосується необхідності подання заяви на припинення ПСП, то в загальному випадку згідно з

п. 6 Порядку № 2035, якщо платник податків утратив право на ПСП, він подає заяву на припинення ПСП за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461. Там же названо й випадки, коли заяву про відмову від застосування ПСП подавати не потрібно: (1) платник податків припиняє трудові відносини з роботодавцем, (2) у випадках, зазначених у пп. «а» — «д» п.п. 6.3.3 Закону про податок з доходів (ці норми вдів та вдівців не стосуються).

У цій ситуації проблема полягає в тім, що в заяві за вказаною формою передбачено лише дві причини відмови від ПСП:

1) зміна місця надання пільги;

2) відновлення права на застосування пільги.

Інших причин у затвердженій формі немає. Як бачимо, подання заяви такий випадок відмови від застосування ПСП не передбачає, водночас

п. 6 Порядку № 2035 не дає права не подати заяву в такій ситуації.

Тому, на нашу думку,

працівниці необхідно подати заяву про відмову від ПСП. При цьому в заяві як підставу відмови потрібно зазначити: «у зв’язку з одруженням», а місяцем, з якого припиняється дія такої ПСП, є місяць одруження (у нашому випадку — липень).

Докладніше про порядок застосування ПСП див.

статтю «Податкова соціальна пільга-2007» // «БТ», 2007, № 9.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі