Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень

Редакція БТ
Лист від 14.06.2008 р. № 5977/6/16-1515-20

Експорт за договором комісії;

ПДВ при анулюванні реєстрації платника ПДВ — роз’яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.06.2008 р. № 5977/6/16-1515-20

«Про надання роз’яснень»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Лист

ДПАУ, що коментується, присвячено ПДВ.

1. Право на застосування нульової ставки з ПДВ при експорті за договором комісії має тільки комітент-експортер.

Розглянуто ситуацію: комісіонер (резидент) за дорученням комітента (резидента) продає товар покупцю (нерезиденту). Загальні правила обкладення ПДВ посередницьких операцій установлено п. 4.7 Закону про ПДВ* . Але при експорті товару в межах посередницьких договорів існують певні особливості. Зокрема, експортні операції згідно з п. 6.2 Закону про ПДВ обкладаються за ставкою 0 %. При цьому, як зауважила ДПАУ в листі, що коментується, застосовувати таку ставку податку має право лише комітент-експортер (власник товару).

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Це означає, що

обсяги експортних операцій відображаються в податковій декларації з ПДВ тільки у комітента-експортера. Комісіонер не повинен відображати в обліку (і відповідно в декларації з ПДВ) експортну операцію ні у складі податкових зобов’язань, ні у складі податкового кредиту. Звичайно, це не стосується комісійної винагороди. Вона обкладається ПДВ за ставкою 20 % і за правилом першої події відображається в декларації з ПДВ.

Редакція поділяє підхід ДПАУ. Також зауважимо, що це не перше податкове роз’яснення з цього приводу. Аналогічні висновки було викладено в

листі від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017*.

* Див. ком. «ДПАУ оприлюднила брошури з актуальних питань ПДВ та податку на прибуток»; статтю «Роз’яснення у «брошурах» ДПАУ: довіряй, але перевіряй» // «БТ», 2006, № 42, с. 37.

2. Податковий кредит з ПДВ при продажу легкового автомобіля не відновлюється

. Ситуація така: підприємство придбало легковий автомобіль і включило його до складу основних фондів. У наступному звітному періоді підприємство його продає. Виникає слушне запитання: чи можна відновити податковий кредит щодо придбаного та включеного до складу основних фондів легкового автомобіля в разі його продажу в наступному звітному періоді?

Відповідь ДПАУ така: згідно з

п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ не включається до складу податкового кредиту і відноситься до складу валових витрат сума податку, сплачена платником податку під час придбання легкового автомобіля (крім таксомоторів), що включається до складу основних фондів. При продажу легкового автомобіля (включеного до складу основних фондів) податковий кредит відновити не можна.

На жаль, цьому твердженню особливо нема чого протиставити, оскільки

Закон про ПДВ не містить достатніх аргументів, щоб оспорити таку точку зору.

Зауважимо, що платник податків може зберегти своє право на податковий кредит у випадках, коли легковий автомобіль відразу придбавається для подальшого продажу і відповідно обліковується як товар. Про це також зазначено в

листі, що коментується.

3. Доля дебіторської заборгованості при анулюванні свідоцтва платника ПДВ

.

Згідно з

п. 9.8 Закону про ПДВ платник ПДВ, в обліку якого на день анулювання реєстрації значаться товарні залишки чи основні фонди, щодо яких було відображено податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, зобов’язаний визнати умовний продаж таких товарних залишків за звичайними цінами і відповідно збільшити суму своїх податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого відбувається таке анулювання. Під поняттям «товарні залишки чи основні фонди» головний податковий орган має на увазі й дебіторську заборгованість щодо оплачених, але не отриманих товарів (основних фондів). У зв’язку з цим автори листа рекомендують зменшувати податковий кредит шляхом нарахування податкових зобов’язань з ПДВ виходячи зі звичайної ціни. У результаті платник ПДВ втрачає податковий кредит.

Точно кажучи, згідно з

пп. 1.1 і 1.6 Закону про податок на прибуток дебіторська заборгованість підпадає під визначення товарів у складі оборотних активів. Але ототожнювати таку заборгованість із товарними залишками важко. Адже п. 5.9 Закону про податок на прибуток у розрахунку прирості (убутку) запасів таку заборгованість просто не розглядає.

Щоправда, існує ще одна небезпека —

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ. Цей підпункт регулює право на податковий кредит з ПДВ у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях. А оскільки товар за передоплатою не буде отримано, то формально виходить, що цю умову виконано не буде. Однак тут можна заперечити, що п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ регулює порядок відображення податкового кредиту щодо вже отриманих товарів (послуг), тому виданих авансів ця норма не стосується.

4. Порядок обкладення ПДВ вартості послуг з перевезення, отриманих від перевізника-нерезидента.

Ставку ПДВ щодо міжнародних перевезень установлено п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ. Вона залежить від місця надання послуг з перевезення, а саме:

— за межами України вартість послуг обкладається ПДВ за ставкою 0 %;

— на території України слід нарахувати ПДВ у загальному порядку, за ставкою 20 %.

При цьому власне порядок обкладення ПДВ послуг, що надаються перевізником-нерезидентом, залежить від того, чи має такий перевізник постійне представництво на території України. Якщо представництво є, то всі турботи щодо нарахування і сплати ПДВ покладаються на його плечі. Якщо ж українського представництва немає, то замовник-резидент стає податковим агентом. Податковий агент зобов’язаний нарахувати і сплатити ПДВ до бюджету.

Тож у

листі, що коментується, ДПАУ зазначила, що поставка послуг із міжнародного перевезення обкладається ПДВ за нульовою ставкою тільки в резидента — платника ПДВ при безпосередньому наданні ним зазначених послуг за межами митної території ПДВ. Такий формальний похід дає підстави стверджувати, що ДПАУ проти застосування п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ у разі, коли послуги з міжнародних перевезень надає нерезидент. Але цей пункт не висуває умов щодо надання послуг з міжнародних перевезень тільки резидентом (платником ПДВ). Тому і говорити тут про обкладення резидентом послуг з перевезень за межами України ПДВ за ставкою 20 % некоректно.

На жаль, це не перша фіскальна думка ДПАУ

(лист від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017*).

* Лист наведено в додатку «Документи» // «БТ», 2006, № 42.

На нашу думку, вартість послуг з перевезення за межами України оподатковується за нульовою ставкою ПДВ незалежно від того, хто є перевізником, — нерезидент або резидент.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі