Теми статей
Обрати теми

Про розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція БТ
Лист від 05.06.2008 р. № 295/020/99-08

Розрахунок лікарняних:

з 22 травня 2008 року в усіх випадках здійснюється виходячи з фактичного заробітку, а не мінзарплати

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 05.06.2008 р. № 295/020/99-08

«Про розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності»

 

Це чергове роз’яснення Мінпраці, присвячене розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах, цікаве кількома моментами.

* Зміни внесено Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-IV.

По-перше

, Мінпраці підтверджує, що обмеження, унесені з початку цього року* до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240), припинили свою дію у зв’язку з прийняттям Конституційним Судом України рішення від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 (далі — Рішення КСУ).

Таким чином,

стосовно страхових випадків, що настали 22 травня 2008 року (дати прийняття рішення КСУ) і пізніше, не діють такі обмеження:

— якщо застрахована особа

сплачувала страхові внески менше 6 повних календарних місяців протягом останніх 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку, допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах виплачувалися виходячи з фактичної заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески, але не вище розміру мінімальної заробітної плати, установленої на час настання страхового випадку (абзац перший ч. 3 ст. 4 Закону № 2240);

— добровільно застраховані особи та підприємці — єдиноподатники мали право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах,

якщо вони сплачували страхові внески (єдиний податок) не менше 6 повних календарних місяців протягом останніх 12 календарних місяців перед настанням страхового випадку (абзац другий ч. 3 ст. 4 Закону № 2240);

сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) і по вагітності та пологах з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини місячної заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески (ч. 2 ст. 37 і ч. 2 ст. 39 Закону № 2240);

— матеріальне забезпечення, передбачене

Законом № 2240, виплачується в разі, якщо звернення за його призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності, установлення інвалідності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена її сім’ї, який перебував на утриманні такої особи.

Таким чином, стосовно страхових випадків, що настали 22 травня і пізніше, лікарняний листок оплачується виходячи з фактичного заробітку працівника незалежно від того, чи сплачував він страхові внески понад 6 місяців за останній рік. Крім того, знято річний строк давності для звернення за допомогою, тобто при зверненні за допомогою і після закінчення 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності тощо така допомога має виплачуватися.

Зверніть увагу, що в період з 01.01.2008 р. до 22.05.2008 р. усі перелічені вище обмеження діяли, і їх необхідно було враховувати при розрахунку як звичайних, так і декретних лікарняних. Докладно всі нюанси розрахунку лікарняних ми розглядали у

статті «Лікарняні» // «БТ», 2008, № 14, с. 32.

По-друге

, Мінпраці продовжує наполягати, що в період з 01.01.2008 р. до 22.05.2008 р. одноразові виплати необхідно було розподіляти пропорційно відпрацьованому часу не лише за наявності однієї з трьох поважних причин, а і в інших випадках, коли місяць повністю не відпрацьовано працівником (при перебуванні працівника в тарифній відпустці, навчальній відпустці, відпустці без збереження зарплати тощо). Цю позицію, з посиланням на змінену ст. 53 Закону2240, уже було озвучено Мінпраці в листі від 02.04.2008 р. № 159/020/99-08, але ми з нею категорично не згодні. Наші аргументи ви можете прочитати в редакційному коментарі «Лікарняні: Мінпраці самоправно розширює перелік поважних причин, що впливають на включення до розрахунку середньої зарплати одноразових виплат» до наведеного листа Мінпраці // «БТ», 2008, № 18—19, с. 7.

Тим страхувальникам, які не бажають проблем із перевіряючими і приймають цю позицію Мінпраці, потрібно буде здійснити перерахунок сум лікарняних (як звичайних, так і декретних) за страховими випадками, що настали в період з 01.01.2008 р. до 22.05.2008 р., з урахуванням цих вимог. Ще раз повторюємо: на наш погляд, вимога про розподіл одноразових виплат у випадках інших, ніж три поважні причини (тимчасова непрацездатність, відпустка по вагітності та пологах і відпустка по догляду за дитиною до трьох років) не має під собою законних підстав.

По-третє, Мінпраці справедливо зазначає, що допомога на оздоровлення, яка надається працівникам при виході у відпустку, ураховується при розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняного листка в тому місяці, в якому таку допомогу було нараховано, а не в тому місяці, на який припадає відпустка працівника. Повністю підтримуємо цю думку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі