Теми статей
Обрати теми

Дохід в інвалюті відображається у Книзі обліку доходів і витрат за датою надходження на поточний рахунок підприємства

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Дохід в інвалюті відображається у Книзі обліку доходів і витрат за датою надходження на поточний рахунок підприємства

 

Наше підприємство є платником єдиного податку. Виручку за реалізацію товарів нерезиденту ми одержуємо в іноземній валюті. За курсом НБУ на яку дату необхідно обліковувати таку виручку для цілей обкладення єдиним податком: надходження виручки на розподільний рахунок або на валютний рахунок підприємства? Чи обкладається єдиним податком дохід у вигляді курсових різниць щодо залишків грошових коштів на валютному рахунку підприємства?

(

м. Донецьк)

 

Відповідно до

п. 3 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 єдиний податок обчислюється з виручки від реалізації продукції. Виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок* або (і) до каси за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

* У листі від 13.05.2008 р. № 25-115/1114-6311 Нацбанк звернув увагу на те, що на сьогодні використання терміна «розрахунковий рахунок» не відповідає вимогам законодавства України. Сьогодні банки мають право відкривати клієнтам (крім банків) лише вкладні (депозитні) та

поточні рахунки.

Грошові кошти, перераховані з-за кордону нерезидентами, зараховуються на поточні рахунки юридичних осіб

через розподільні рахунки (абзац «а» п.п. 5.3 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492). Незважаючи на те що на розподільних рахунках облік ведеться в розрізі кожного клієнта, такі рахунки виконують суто технічну функцію і не є поточними рахунками підприємств. Тому для цілей обкладення єдиним податком виручка обліковується за курсом НБУ на дату зарахування грошових коштів з розподільного рахунка на поточний рахунок підприємства. Саме на цю дату така виручка відображається у графі 3 Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, який застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

З такою позицією згодні й податкові органи (

див. консультацію у «Віснику податкової служби України», 2008, № 11, с. 29).

А от щодо обкладення єдиним податком додатних

курсових різниць, то в цьому питанні наша думка і думка ДПАУ розходяться. Так, у листі ДПАУ від 24.05.2006 р. № 5799/6/15-0416 зазначається: «для визначення бази оподаткування єдиним податком необхідно враховувати всі кошти, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, включаючи суми страхового відшкодування, суми позитивної курсової різниці та виручку від іншої реалізації».

Ми ж маємо іншу позицію. Навіть якщо погодитися з обкладенням єдиним податком позареалізаційних доходів (що теж можна і потрібно заперечувати), хоча курсова різниця з позиції бухобліку і є доходом, але такий дохід не пов’язаний з надходженням грошових коштів (це негрошовий дохід). Отже, вважаємо, що

додатна курсова різниця не повинна обкладатися єдиним податком.

Крім того, грошові кошти, що надійшли від подальшого продажу отриманої у вигляді виручки іноземної валюти (перераховану у гривні вартість якої було раніше включено до бази обкладення єдиним податком), також не обкладаються єдиним податком.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі