Теми статей
Обрати теми

У госптовариствах обов’язково створюється резервний фонд у розмірі не менше 25 % статутного фонду

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

У госптовариствах обов’язково створюється резервний фонд у розмірі не менше 25 % статутного фонду

 

У підприємства (ТОВ) виникли такі запитання, пов’язані з розподілом чистого прибутку:

— чи може підприємство весь чистий прибуток спрямувати на виплату дивідендів?

— чи обов’язково здійснювати відрахування до резервного фонду і на преміювання найманих працівників при розподілі чистого прибутку?

— який установлено мінімальний розмір відрахувань до резервного фонду і на преміювання працівників із суми чистого прибутку?

(м. Бровари Київської обл.)

 

Усі ці запитання пов’язані одне з одним, тому відповідатимемо на них комплексно.

Вимога про обов’язкове створення товариством резервного фонду міститься в

ч. 4 ст. 87 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV (далі — ГКУ) і ст. 14 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII (далі — Закон про госптовариства). Згідно з цими нормами в господарському товаристві створюється резервний (страховий) фонд у розмірі, установленому засновницькими документами, але не менше ніж 25 % статутного фонду, а також інші фонди, передбачені законодавством України чи засновницькими документами товариства. Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду передбачається установчими документами, але не може бути менше 5 % суми прибутку товариства.

Як бачимо, у законодавстві існує пряма норма про обов’язкове спрямування частини чистого прибутку товариства на створення резервного фонду. Отже, у статуті товариства має бути прописано норму про розмір резервного фонду і порядок відрахувань до нього (

ст. 51 Закону про госптовариства), і учасники зобов’язані виконувати вимоги головного документа товариства. Водночас покарати товариство за те, що відрахування до резервного фонду ним не провадилися, достатньо важко. Порядок розподілу прибутку застерігається у статуті та належить, як відомо, до компетенції загальних зборів учасників, тому, якщо справа й дійде до покарання, то каратимуть власників підприємства. Теоретично тут можна побачити підстави для припинення діяльності товариства. Згідно зі ст. 19 Закону про госптовариства однією з підстав для ліквідації товариства може бути рішення суду за поданням органів, що контролюють діяльність товариства, у разі систематичного чи грубого порушення ним законодавства.

Відзначимо ще один момент. Рішення про розподіл прибутку ТОВ приймається загальними зборами учасників простою більшістю голосів (

ст. 59 Закону про госптовариства). Отже, якщо буде прийнято рішення весь чистий прибуток спрямувати на виплату дивідендів, то учасники, які не брали участі у прийнятті цього рішення, можуть оскаржити його в суді, посилаючись на те, що частину прибутку має бути спрямовано до резервного фонду згідно з вимогами чинного законодавства і статуту. Крім того, з позовом до суду про визнання рішення загальних зборів учасників недійсним і про повернення товариству надміру виплачених дивідендів (якщо виплата вже відбулася) може звернутися і само товариство.

Інші фонди на підприємстві (наприклад, фонд преміювання працівників) створюються виключно за рішенням учасників товариства в добровільному порядку. Причому таке рішення має бути закріплено у статуті. Якщо статутом передбачено створення фонду на преміювання працівників (із установленням його розміру та нормативу відрахувань), а товариство не хоче (принаймні із запитання напрошується саме такий висновок) здійснювати відрахування до цього фонду, то слід унести відповідні зміни до статуту. Обов’язкової вимоги про наявність у господарських товариств інших фондів (крім статутного та резервного) чинне законодавство не містить.

З урахуванням викладеного вище доходимо висновку, що при розподілі чистого прибутку учасники спочатку повинні здійснити відрахування до фондів у порядку, передбаченому статутом, а всю решту мають право спрямувати на виплату дивідендів. У зв’язку з цим нагадаємо, що питання нарахування і виплати дивідендів розглядалось у

статтях: «Дивіденди в обліку та звітності емітента» // «БТ», 2008, № 4, с. 28; «Дивіденди-2007: запитання і відповіді» // «БТ», 2007, № 6, с. 39; «Перехідні» дивіденди 2003 — 2005» // «БТ», 2005, № 12, с. 18.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі