Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Держспоживстандарту від 25.10.2006 № 311

Редакція БТ
Наказ від 24.04.2008 р. № 137

ПЕРЕВІРКИ ДЕРЖСПОЖИВСТАНДАРТУ —

є зміни

 

Наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 24.04.2008 р. № 137

«Про внесення змін до наказу Держспоживстандарту від 25.10.2006 № 311»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Наказом,

що коментується, унесено зміни до Порядку проведення перевірок у суб’єктів господарювання сфери торгівлі і послуг, у тому числі ресторанного господарства, якості продукції, додержання обов’язкових вимог щодо безпеки продукції, а також додержання правил торгівлі та надання послуг, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 25.10.2006 р. № 311 (далі — Порядок). Необхідність таких змін назріла давно — ще з моменту набуття чинності Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V (далі — Закон про перевірки*). І от тепер Порядок приведено у відповідність до Закону про перевірки.

* Див. додаток «Документи»// «БТ», 2007, № 46.

Так, згідно зі зміненим

Порядком контроль за додержанням суб’єктами господарювання вимог законодавства про захист прав споживачів здійснюється шляхом проведення планових та позапланових перевірок. При цьому перелік підстав для проведення позапланових перевірок, наведений у п. 1.3 Порядку, значно розширено і тепер він відповідає ст. 6 Закону про перевірки.

Зауважимо, що також розширено

права суб’єктів господарювання (п. 1.5 Порядку) та встановлено випадки, за яких суб’єкти господарювання мають право не допускати посадових осіб до перевірки.

Позитивним моментом є те, що в

п. 2.7 Порядку тепер передбачено обов’язок перевіряючих перед проведенням планової перевірки направити суб’єкту господарювання письмове повідомлення про проведення планової перевірки не пізніше ніж за 10 днів до її проведення.

Адаптовано до вимог

Закону про перевірки і строк проведення планових (п. 2.7 Порядку) і позапланових перевірок (п. 2.8 Порядку). Продовження строку перевірки не допускається.

Серед інших змін можна виділити також те, що тепер

Порядком не передбачено можливість громадських організацій брати участь у перевірках. При цьому акт, який складається за результатами перевірки, підписується тільки посадовими особами, які здійснювали перевірку, і суб’єктом господарювання або уповноваженою ним особою (п. 3.8 Порядку).

Не забули зазначити в

Порядку і вимоги п. 8 ст. 4 Закону про перевірки, згідно з якими органи у справах захисту прав споживачів, їх посадові особи та суб’єкти господарювання мають право фіксувати процес здійснення перевірок або кожну окрему дію засобами аудіо- та відеотехніки, не перешкоджаючи здійсненню такої перевірки.

Також

наказом, що коментується, викладено в новій редакції форму направлення на проведення перевірки. Тепер у направленні серед іншого зазначаються:

— номер і дата наказу, на виконання якого здійснюється перевірка;

— тип перевірки: планова/позапланова;

— строк проведення перевірки;

— підстава проведення перевірки;

— дата проведення попередньої перевірки (у разі проведення повторної перевірки).

Наказ, що коментується, набув чинності 15 липня 2008 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі