Теми статей
Обрати теми

Роз’яснення щодо застосування типових форм первинного обліку касових операцій

Редакція БТ
Лист від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370

КАСОВІ ДОКУМЕНТИ:

Нацбанк поки що рекомендує користуватися старими типовими формами

 

Лист Національного банку України від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370

«Роз’яснення щодо застосування типових форм первинного обліку касових операцій»

 

Лист,

що коментується, — реакція Нацбанку на скасування Держкомстатом (наказ від 09.06.2008 р. № 186)* типових форм документів з обліку касових операцій (касових ордерів, касової книги, форм КО-3, КО-3А, КО-5).

* Див. ком. «Касові документи — Мінстат скасував усі типові форми щодо обліку касових операцій» // «БТ», № 27, с. 4.

У коментарі до цих змін ми зазначали, що скасування типових форм обліку касових операцій зовсім не означає скасування необхідності документування таких операцій. При цьому йшлося про те, що підприємство може самостійно розробити свої форми касових документів, узявши за основу старі форми.

У

листі, що коментується, Нацбанк повідомив, що сьогодні готуються зміни Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637. Мета змін визначити типові форми первинного обліку підприємствами касових операцій. За задумом Нацбанку, такі документи будуть додатками до Положення.

Що ж робити зараз? Нацбанк роз’яснив, що доки нових типових форм первинного обліку касових операцій не затверджено, підприємства

мають дотримуватися вимог Положення і для первинного обліку касових операцій можуть використовувати скасовані типові форми документів.

Узагалі, як ми і припускали, нічого революційного зі скасуванням типових форм касових документів не відбулося. Ризикнемо припустити, що обіцяні Нацбанком нові форми навряд чи значно відрізнятимуться від своїх попередників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі