Теми статей
Обрати теми

Яку звітність потрібно подавати, якщо господарської діяльності немає

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Яку звітність потрібно подавати, якщо господарської діяльності немає

 

Підприємство перебуває на загальній системі оподаткування, господарської діяльності не здійснює, найманих працівників немає. Є тільки засновник. Яку звітність слід подавати?

(м. Харків)

 

Слід зазначити, що ситуація, коли підприємство не здійснює діяльності, уже давно стала поширеним явищем. Тому запитання про необхідність подання того чи іншого виду звітності до відповідних органів є досить актуальними.

Відповідь на поставлене запитання наведемо в таблиці.

 

Вид звітності

Необхідність подання

Чим регламентується подання звітності

Примітка

Декларація з податку на прибуток підприємства

+

П. 1.3. Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143

Декларація подається з прокресленнями

Податкова декларація з податку на додану вартість

+

П.п. 4.1.1 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166

Декларація подається з прокресленнями

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ)

П. 2.2. Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 29.09.2003 р. № 451

Податковий розрахунок комунального податку

+

Лист ДПАУ від 03.10.2007 р. № 4820/А/15-0214*

Розрахунок подається з прокресленнями

Звітність до Пенсійного фонду

Листи ПФУ від 03.12.2007 р. № 19395/03-30** та від 18.03.2008 р. № 4674/03-30***

* Див. ком. «Комунальний податок і виправлення помилок за єдиним податком — роз’яснює ДПАУ» // «БТ», 2007, № 43, с.4.

** Див. ком. «Якщо підприємство не використовує праці найманих працівників, пенсійну звітність подавати не потрібно — ліберальне роз’яснення Пенсійного фонду» // «БТ», 2008, № 5, с. 10.

*** Див. ком. «Немає найманих працівників — немає звіту до Пенсійного фонду» // «БТ», 2008, № 27, с.11

 

А от про необхідність подання звітності до фондів соцстраху за відсутності діяльності на підприємстві у чинному законодавстві відповіді немає. Якщо керуватися логікою, наведеною у згаданих вище

листах ПФУ, можна дійти висновку, що підприємства, які не використовують найманої праці, не мають статусу страхувальника, отже, не є платниками страхових внесків і не зобов’язані подавати звітність. Однак, зважаючи на відсутність офіційних роз’яснень із цього питання, рекомендуємо звернутися за відповідними роз’ясненнями до фондів соцстраху за місцем своєї реєстрації.

Зазначимо, що платникам податків, які припинили здійснювати діяльність у середині року, звітність до фондів соцстраху подавати доведеться як мінімум до кінця року —

така звітність заповнюється наростаючим підсумком.

Що стосується фінансової звітності, то на нормативному рівні питання про необхідність її подання в разі відсутності діяльності не врегульовано. Вважаємо, що в такій ситуації фінансову звітність подавати треба.

І ще один момент. Зауважимо, що на практиці часто зустрічаються випадки, коли засновник підприємства одночасно виступає і його директором, тобто така фізособа працює на підприємстві на умовах трудового договору. Тоді він є найманою особою, яка обов’язково має одержувати заробітну плату з утриманням податку з доходів фізичних осіб, соціальних внесків та поданням звітності до відповідних органів.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі