Теми статей
Обрати теми

Починати вести касову книгу в електронному вигляді можна і не з початку року

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Починати вести касову книгу в електронному вигляді можна і не з початку року

 

Ми зараз ведемо касову книгу в паперовому вигляді та заповнюємо її від руки. Чи можна в середині року почати вести касову книгу в електронному вигляді і при цьому не заповнювати почату книгу в паперовому вигляді?

(м. Миколаїв)

 

Порядок ведення касової книги в електронному вигляді описано в

п. 4.4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637). Так, за умови забезпечення належного зберігання касових документів, підприємства можуть вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів. Програмне забезпечення, за допомогою якого ведеться касова книга, має забезпечувати візуальне відображення та роздрукування кожної із двох частин аркуша касової книги («Вкладеного аркуша касової книги» та «Звіту касира»). Форма і зміст роздрукованих аркушів касової книги повинна відображати форму та вміст касової книги в паперовому вигляді. Тому продовжувати заповнювати від руки почату книгу в паперовому вигляді немає необхідності.

Після закінчення календарного року (або залежно від потреби) «Вкладений аркуш касової книги» формується в підшивку у хронологічному порядку, зшивається, скріпляється відбитком печатки підприємства, а загальна кількість аркушів за рік посвідчується підписами керівника та головного бухгалтера. При цьому касова книга на електронних носіях після закінчення календарного року повинна передаватися для зберігання протягом 3 років до архіву підприємства. Про це також зазначено й у

листі НБУ від 30.08.2002 р. № 11-113/1504.

Зауважимо, що

Положення № 637 не висуває будь-яких вимог до заповнення касової книги саме з початку року. Тому починати вести касову книгу в електронному вигляді можна з будь-якого періоду.

Нагадуємо, що сьогодні

типову форму касової книги (КО-4), затверджену наказом Мінстату від 15.02.96 р. № 51, скасовано з 9 червня 2008 року наказом Мінстату від 09.06.2008 р. № 186*. Згідно з роз’ясненнями НБУ (лист від 09.07.2008 р. № 11-111/2779-9370; див. коментар на с. 7 цього номера) скасовану форму касової книги можна використовувати до внесення відповідних змін до Положення № 637.

* Див. коментар «Касові документи — Мінстат скасував усі типові форми з обліку касових операцій» // «БТ», 2008, № 27, с. 3.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі