Теми статей
Обрати теми

При внесенні автомобіля до статутного фонду необхідно сплатити пенсійний збір

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

При внесенні автомобіля до статутного фонду необхідно сплатити пенсійний збір

 

Фізична особа передає підприємству автомобіль як внесок до статутного фонду. Чи потрібно в такому разі сплачувати збір на обов’язкове державне пенсійне страхування? За чий рахунок має сплачуватися такий збір і чи вплине його сплата на розмір внеску учасника?

(

м. Донецьк)

 

Відповідно до

п. 12 Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.98 р. № 1740, платниками збору за операціями відчуження легкових автомобілів є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають права власності на легкові автомобілі шляхом їх купівлі, у тому числі у виробників чи торговельних організацій (крім випадків забезпечення автомобілями інвалідів згідно із законодавством), міни, дарування (безоплатної передачі), успадкування (крім випадків успадкування легкового автомобіля відповідно до закону) та з інших підстав, передбачених законодавством.

Пенсійний фонд України в

листі від 13.05.2008 р. № 8158/03-20 доходить висновку, що при передачі легкового автомобіля у власність юридичної особи як внеску до статутного фонду збір на обов’язкове державне пенсійне страхування сплачується на загальних підставах. Аналогічне роз’яснення було опубліковано й у «Віснику податкової служби України», 2007, № 20, с. 49.

Таким чином, перед реєстрацією легкового автомобіля в органах Державтоінспекції

підприємство (а не фізична особа) має сплатити пенсійний збір у розмірі 3 % вартості автомобіля. Відповідальними за утримання цього збору є органи Державтоінспекції.

У бухгалтерському обліку вартість збору збільшить балансову вартість автомобіля

відповідно до п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби». А в податковому обліку при використанні автомобіля в господарській діяльності підприємства суму пенсійного збору можна включити до валових витрат на підставі п.п. 5.2.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР і відображати в рядку 4.6.18 річного додатка Р1 до декларації з податку на прибуток. З таким підходом згодні й податкові органи (див. лист ДПАУ від 19.12.2006 р. №  23881/7/15-0317).

При цьому збільшення балансової вартості автомобіля на розмір внеску учасника не вплине, бо оцінка внеску провадиться на час його внесення. А

зміна вартості майна, унесеного як внесок учасника, відповідно до ст. 51 Закону «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII не впливає на розмір його частки у статутному фонді, зазначеної в засновницьких документах товариства, якщо інше не передбачено такими документами.

 

Ольга КУЛІГИНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі