Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Методики оцінки об’єктів оренди

Редакція БТ
Постанова від 18.06.2008 р. № 552

МЕТОДИКА ОЦІНКИ ОБ’ЄКТІВ ОРЕНДИ —

є зміни

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.06.2008 р. № 552

«Про внесення змін до Методики оцінки об’єктів оренди»

 

Постановою

, що коментується, внесено зміни до Методики оцінки об’єктів оренди, затвердженої постановою КМУ від 10.08.95 р. № 629 (далі — Методика). Як відомо, оцінка майна проводиться з метою визначення його для відображення в договорі оренди, а також для розрахунку розміру орендної плати. Саме тому ці зміни зацікавлять орендарів державного та комунального майна. Виділимо найбільш значущі зміни.

1.

Уточнено, що оцінка об’єктів оренди проводиться з метою визначення вартості таких об’єктів відповідно до положень (національних стандартів) оцінки майна з урахуванням положень (стандартів) бухгалтерського обліку для відображення її в договорі оренди та використання при розрахунку орендної плати.

2.

Тепер чітко визначено, яку підготовчу роботу слід провести перед оцінкою ЦМК* підприємства, його структурного підрозділу (оновлений п. 5 Методики):

— інвентаризацію майна на визначену дату;

— визначення комісією складу майна, що підлягає оцінці;

— визначення суб’єкта оцінної діяльності — суб’єкта господарювання для проведення незалежної оцінки.

*ЦМК — цілісний майновий комплекс.

А в оновленому

п. 6 Методики детально описано послідовність дій при оцінці ЦМК підприємств:

1) укладення договору про проведення незалежної оцінки майна;

2) проведення незалежної оцінки об’єктів;

3) рецензування звіту про оцінку майна;

4) відображення результатів незалежної оцінки в бухгалтерському обліку підприємства з подальшим складанням передавального балансу;

5) проведення стандартизованої оцінки ЦМК на підставі даних передавального балансу та складання акта оцінки (

додаток 1 до Методики);

6) рецензування та затвердження акта оцінки ЦМК.

3.

Після внесення змін вартість оборотних коштів (запасів), які викупляє орендар при оренді ЦМК підприємств (його структурних підрозділів), визначатиметься за результатами незалежної оцінки (а не за даними бухобліку, як раніше).

4.

Тепер для оцінки ЦМК підприємства (його структурного підрозділу) надано 45 днів від дня затвердження протоколу про результати інвентаризації (до змін було надано лише 20 днів).

5.

Раніше в Методиці було встановлено різний порядок узгодження звіту про вартість нерухомого майна залежно від площі об’єктів : до 200 кв. м чи більше. Зараз все залежить від того, хто є орендодавцем нерухомого майна:

— якщо орендодавцем виступають ФДМУ, його регіональні відділення та представництва, органи, уповноважені Верховною Радою АРК та органами місцевого самоврядування, то звіт про незалежну оцінку розглядають і затверджують ці органи;

— якщо орендодавцем є підприємство, то висновок про вартість майна затверджує орган, уповноважений управляти майном такого підприємства. Причому якщо майном управляє КМУ, то звіт про незалежну оцінку розглядається і рецензується ФДМ.

6.

Результати оцінки нерухомого майна оформлюються актом оцінки, який тепер затверджує орган, що створив таку комісію (раніше такий документ затверджував керівник підприємства). До акта додаються відомості розрахунку вартості нерухомого та іншого індивідуально визначеного майна, що передається в оренду, форми яких наведено в додатках 11 — 13 до Методики оцінки майна, затвердженої постановою КМУ від 10.12.2003 р. № 1891.

Зміни

набули чинності 25 червня 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі