Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 30.05.2008 р. № 11098/7/16-1517

РЕАЛІЗАЦІЯ АРЕШТОВАНОГО МАЙНА:

про порядок обкладення ПДВ розповідає ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.05.2008 р. № 11098/7/16-1517

«Про надання роз’яснення»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок обкладення ПДВ операцій з примусового продажу арештованого майна боржника через аукціон. Окремо розглянуто податковий облік у організатора аукціону та в боржника.

Організатор аукціону.

Реалізація арештованого майна здійснюється державним виконавцем шляхом його продажу на аукціоні. Орган виконавчої служби укладає з організатором аукціону договір, за яким доручає реалізацію майна за певну винагороду. Виходить, що аукціон виступає в ролі комісіонера (посередника).

Реалізацію майна в межах посередницьких договорів слід розглядати через призму

п. 4.7 Закону про ПДВ*. Зокрема, в організатора аукціону, який виступає посередником, податкові зобов’язання з ПДВ виникають за правилом першої події:

— або за датою відвантаження арештованого майна боржника;

— або за датою зарахування грошових коштів від покупця.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

При цьому

базою оподаткування є загальна (остаточна) ціна реалізації. На вимогу покупця виписується податкова накладна, в якій окремим рядком виділяється сума ПДВ. Уся сума ПДВ відображається в податковому обліку і включається в декларацію з ПДВ. На дату отримання грошових коштів за реалізоване майно організатор аукціону має направити копію платіжного доручення боржникові.

Боржник.

У свою чергу боржник (на дату отримання платіжного доручення) має збільшити податкові зобов’язання і виписати організаторові аукціону податкову накладну на суму реалізації арештованого майна з вирахуванням суми, фактично залишеної аукціону на покриття власних витрат з урахуванням ПДВ. Така податкова накладна для аукціону є підставою для збільшення податкового кредиту.

Звернімо увагу на два важливих моменти.

По-перше

, головне податкове відомство прив’язало податкові зобов’язання боржника до дати отримання грошових коштів аукціоном від покупця. На наш погляд, це має бути дата перерахування аукціоном вилучених грошових коштів від покупця на рахунок державного судового виконавця.

Обґрунтуємо: згідно з

п. 4.7 Закону про ПДВ дата виникнення податкових зобов’язань комітента (у цьому випадку боржника) прив’язана до дати отримання коштів чи компенсації вартості товару від комісіонера (аукціону). При цьому слід ураховувати, що дата перерахування грошових коштів на рахунок державного судового виконавця може не збігатися з датою отримання аукціоном грошових коштів від покупця. Згідно з п. 6.2 Порядку реалізації арештованого майна** кошти, одержані від реалізації аукціонного майна, з вирахуванням комісійної винагороди, обумовленої договором, перераховуються організатором аукціону на відповідні рахунки виконавчої служби в установленому порядку в термін не пізніше семи банківських днів від дня затвердження протоколу. А як ви розумієте, така розбіжність у днях може припасти на різні звітні податкові періоди.

** Порядок реалізації арештованого майна, затверджений наказом Мін’юсту від 15.07.99 р. № 42/5.

По-друге, ДПАУ пропонує боржникові (комітенту) збільшити податкові зобов’язання з ПДВ уже з вирахуванням комісійної винагороди організатора аукціону (комісіонера). Погодитися з такою точкою зору ми теж не можемо. Таке «віднімання» податковим законодавством не регламентоване. За всіма правилами посередницьких договорів, якщо комісіонер утримує комісійну винагороду з суми, що належить комітенту, то податкові зобов’язання з ПДВ відображаються виходячи із загальної суми реалізації (суми, перерахованої покупцем на рахунок комісіонера), а податковий кредит з ПДВ — виходячи з суми комісійної винагороди.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі