Теми статей
Обрати теми

Про формування податкового кредиту підприємцем — платником ПДВ

Редакція БТ
Лист від 19.06.2008 р. № 12465/7/16-1517-26

ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ З ПДВ

за нерухомим майном у підприємця

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.06.2008 р. № 12465/7/16-1517-26

«Про формування податкового кредиту підприємцем — платником ПДВ»

 

Як відомо, на фізичну особу — підприємця, зареєстрованого в установленому порядку платником ПДВ, поширюються всі правила та норми

Закону про ПДВ* як у частині нарахувань податкових зобов’язань, так і в частині формування податкового кредиту. ДПАУ у листі, що коментується, зазначила, що одним із визначальних чинників для формування податкового кредиту при придбанні нерухомого майна приватним підприємцем — платником ПДВ є його подальше використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такого платника. При цьому право на податковий кредит має бути підтверджено податковими накладними чи митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ).

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Але виникає запитання про можливість включення фізичною особою — підприємцем до складу податкового кредиту сум сплаченого (нарахованого) ПДВ у разі придбання нею нерухомого майна як

звичайною фізичною особою (а не фізичною особою — підприємцем). Адже згідно зі ст. 325 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV суб’єктом права приватної власності є фізична особа, а не фізична особа — підприємець. Це означає, що навіть якщо в договорі на придбання нерухомості покупцем зазначена фізична особа — підприємець, то придбана за таким договором нерухомість усе одно має реєструватися на неї як на звичайну фізичну особу. Це підтверджує і Мін’юст у своєму листі від 11.01.2007 р. № 19-32/2.

Але, незважаючи на це, у

листі, що коментується, ДПАУ цілком справедливо зазначила, що до податкового кредиту такому суб’єкту господарювання можна включити суми ПДВ за придбаним нерухомим майном за умови використання його в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку та наявності документального підтвердження.

Схоже, ДПАУ погодилася з включенням до податкового кредиту підприємця сум ПДВ за нерухомим майном, оформленим на нього як на звичайну фізичну особу. При цьому під документальним підтвердженням права на податковий кредит розуміємо податкову накладну чи митну декларацію (інші подібні документи згідно з

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ), виписану на ім’я підприємця — платника ПДВ.

Однак зауважимо, що зі схожого питання про податковий кредит у підприємця за транспортним засобом, ДПА у Вінницькій області у своєму

листі від 25.04.2008 р. № 4976/Ж/17-118 дотримується іншої точки зору. На її думку, до податкового кредиту приватного підприємця можна включити суми ПДВ за транспортними засобами, зареєстрованими тільки на суб’єкта господарювання (а не на приватну особу), за умови використання їх в оподатковуваних операціях. На наш погляд, ситуація аналогічна формуванню податкового кредиту з ПДВ у підприємця за нерухомим майном, оскільки державна реєстрація транспортних засобів також можлива тільки за фізичними та юридичними особами**.

** Це підтверджує і УМВС в Івано-Франківській області, яке рекомендує в цьому випадку ДАІ зробити у Свідоцтві про держреєстрацію транспортного засобу позначку «Приватний підприємець, фізична особа, П. І. Б.» (лист від 23.11.2007 р. № 16/3133).

Тому рекомендуємо підприємцям — фізичним особам, які придбавають транспортний засіб та бажаючим включити суму ПДВ за таким транспортним засобом до податкового кредиту, керуватися листом, що коментується. Тим паче, що це лист ДПАУ. Також не завадить таким підприємцям отримати й відповідне індивідуальне податкове роз’яснення в податковій інспекції за своїм місцем реєстрації. До запиту рекомендуємо додати копію листа, що коментується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі