Теми статей
Обрати теми

Про проведення індексації

Редакція БТ
Лист від 04.07.2008 р. № 53/10/136-08

ІНДЕКСАЦІЯ:

Мінпраці намагається ввести нові правила

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 04.07.2008 р. № 53/10/136-08

«Про проведення індексації»

 

Одразу ж зазначимо: лист, що коментується, безпосередньо стосується індексації зарплати працівників бюджетної сфери, яким вона встановлюється на основі Єдиної тарифної сітки. Водночас його висновки зацікавлять і інших роботодавців, які прив’язують заробітну плату працівників до мінімальної зарплати. Нагадаємо, що мінімальна зарплата цього року підвищувалася в січні (до 515 грн.) та в квітні (до 525 грн.).

Як відомо, для проведення індексації

базовим місяцем вважаються , зокрема, місяці підвищення заробітної плати, у тому числі й у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати.

Однак, визначаючи базовий місяць, варто пам’ятати про

п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Згідно з ним якщо сума підвищення доходу менша за суму індексації, нарахованої відповідно до Порядку № 1078, подальша індексація проводиться відповідно до прикладу, наведеного у додатку 4 до цього Порядку. А от приклад передбачає порівняння сум підвищення заробітної плати із сумами індексації: якщо сума індексації більша за суму підвищення заробітної плати, то індексація проводиться в загальному порядку і місяць підвищення заробітної плати не вважається базовим. Інакше кажучи, сума підвищення доходу має перекрити суму необхідної індексації.

На цій підставі

ми доходили висновку, що для працівників, яким виплачується зарплата в мінімальному розмірі, квітень (місяць останнього підвищення розміру мінімальної зарплати) не може вважатися базовим (див. статтю «Індексація заробітної плати за березень— квітень 2008 року» // «БТ», 2008, № 11, с. 41).

І от у

листі, що коментується, Мінпраці доходить інших висновків: « У разі якщо в період між переглядом заробітної плати не відбулося права на індексацію, місяць чергового підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, якщо працівникам індексація не нараховувалася, а в січні та квітні п. р. було підвищено заробітну плату, то ці місяці вважаються базовими при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Право на індексацію настає в липні 2008 р. на індекс 1,3 % (індекс травня: 101,3 - 100)».

Не можна сказати, що такі висновки абсолютно позбавлені логіки, навпаки. Проте погодитися з ними ми не можемо: причина — уже згадувані п. 5 Порядку № 1078 та додаток 4 до нього, які встановлюють абсолютно інші правила. І якщо вже Мінпраці хоче змінити правила індексації, то непогано б ініціювати зміни до Порядку № 1078. Тим більше, що раніше п. 5 Порядку № 1078 Мінпраці цілком задовольняв.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі