Теми статей
Обрати теми

Можна застосовувати бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 з поліграфічно зазначеними даними про серію та номер до їх остаточного використання

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює Міністерство фінансів України

 

Можна застосовувати бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2
 з поліграфічно зазначеними даними про серію та номер до їх остаточного використання

 

Нещодавні зміни до

Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, затвердженої наказом МФУ від 16.05.96 р. № 99 (далі — Інструкція № 99), що унесені наказом МФУ від 05.05.2008 р. № 647 (див. коментар на с. 4 цього номера), викликали запитання у суб’єктів господарювання, зокрема, щодо порядку використання бланків довіреностей на одержання цінностей типової ф. № М-2 старого зразку. За роз’ясненнями ми звернулися до Пархоменка Валерія Миколайовича, заслуженого економіста України, начальника управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, кандидата економічних наук, доцента.

 

Відповідно до нової редакції п. 3 Інструкції № 99, що набула чинності з 1 червня 2008 року, нумерація виданих протягом року довіреностей є наскрізною. Чи можна після зазначеної дати використовувати придбані бланки довіреностей на одержання цінностей типової форми № М-2 старого зразку, які мають типографську нумерацію, і якщо так, то як забезпечити додержання вимог Інструкції № 99 щодо їх наскрізної нумерації протягом року?

 

Так, суб’єктам господарювання з огляду на те, що оформлення довіреностей неминуче пов’язано з використанням ресурсів, доцільно продовжувати застосовувати бланки довіреностей на одержання цінностей

типової ф. № М-2 з поліграфічно зазначеними даними про серію та номер до їх остаточного використання. Адже придбання бланків довіреностей без поліграфічно зазначених даних про серію та номер (якщо вони вже будуть у продажу) або оформлення довіреностей на папері форматом А4 (або А5) з використанням засобів друку також пов’язано з використанням ресурсів.

При цьому для додержання вимог

Інструкції № 99 щодо їх наскрізної нумерації протягом року суб’єкт господарювання має починаючи з 1 червня 2008 року після типографського номера бланку через дріб зазначати наскрізний номер виданої довіреності (починаючи з «/1»), що повинен відповідати запису в Журналі реєстрації довіреностей.

Суб’єкти господарювання, які застосовують

бланки довіреностей на одержання цінностей відповідно типової ф. № М-2 , що роздруковані самостійно на незахищеному папері, мають з 1 червня 2008 року розпочати їх нумерацію з « № 1», що повинен відповідати запису в Журналі реєстрації довіреностей.

Списання бланків довіреностей

, використаних, повернутих, виданих до 1 червня 2008 року, оформляється Актом списання бланків довіреностей (типова ф. № М-2а) та відображається (у травні поточного року) за їх первісною вартістю за кредитом субрахунку 209 «Інші матеріали» і дебетом рахунка 92 «Адміністративні витрати» з одночасним зменшенням на позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворого обліку» вартості, за якою бланки довіреностей при придбанні було зараховано на позабалансовий рахунок.

Залишок на 1 червня

поточного року бланків довіреностей, порядок суворого обліку яких скасовано, за актом довільної форми із зазначенням їх ідентифікаційних даних та кількості списується (у червні поточного року) за їх первісною вартістю із субрахунку 209 у кореспонденції з дебетом рахунка 92 з одночасним списанням з позабалансового рахунка 08 вартості, за якою бланки довіреностей при придбанні було зараховано на позабалансовий рахунок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі