Теми статей
Обрати теми

Хто має виплатити декретні в разі ліквідації підприємства

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Хто має виплатити декретні в разі ліквідації підприємства

 

Працівниця перебуває на 5-му місяці вагітності. Підприємство ліквідується. Якщо на момент декретної відпустки вона ніде не працюватиме, чи виплатить їй Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «декретні»?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що згідно зі

ст. 184 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) звільнення вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до 3 років (у деяких випадках — до 6 років), самотніх матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Таким чином, не можна звільнити жінку на п’ятому місяці вагітності у зв’язку з ліквідацією підприємства (за

п. 1 ст. 40 КЗпП) без її подальшого працевлаштування. Наявність цього факту є порушенням законодавства про працю. Водночас така жінка може звільнитися з підстав, що не кваліфікуються як розірвання трудового договору з ініціативи власника (наприклад, з ініціативи працівника на підставі ст. 38 КЗпП).

Якщо таку жінку буде звільнено з підприємства, що ліквідується, з подальшим працевлаштуванням, то допомогу по вагітності та пологах їй призначатиме та виплачуватиме (з подальшим заліком за рахунок коштів Фонду) новий роботодавець. Нас же, як випливає із запитання, цікавить порядок виплати допомоги, якщо жінку буде звільнено без подальшого працевлаштування (хоча, ще раз зауважимо, це є порушенням).

Відповідно до

ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі — Закон № 2240) у разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації матеріальне забезпечення за страховими випадками, що настали до їх ліквідації (реорганізації), виплачується застрахованим особам їх правонаступником, а в разі відсутності правонаступника — виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника. Як бачимо, Фонд з тимчасової втрати працездатності виплачуватиме допомогу вагітній жінці при дотриманні таких умов: по-перше, відсутній правонаступник у цього підприємства, а по-друге, страховий випадок має настати до ліквідації підприємства (тобто на початок відпустки по вагітності та пологах вагітна жінка ще має перебувати у штаті підприємства, що ліквідується), якщо з будь-яких причин допомогу їй не було виплачено до ліквідації підприємства*.

* Зокрема, така ситуація можлива, якщо

через відсутність коштів на банківських рахунках страхувальника або через їх арешт у страхувальника є заборгованість з виплати матеріального забезпечення більше ніж за один календарний місяць понад установлені строки (п. 4 ст. 50 Закону № 2240). У такому разі за заявою застрахованої особи чи осіб, які мають право на отримання матеріального забезпечення, фінансування такого забезпечення здійснюється виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальника з подальшим відшкодуванням страхувальником коштів, виплачених Фондом. З інших причин (наприклад, якщо сума внесків до Фонду не перекриває суму призначеної допомоги) страхувальник не має права не виплатити допомогу в установлені строки.

Якщо початок відпустки по вагітності та пологах настає вже після дати звільнення вагітної жінки, то підстав вимагати оплати листка непрацездатності за рахунок коштів Фонду в застрахованої особи немає. Однак це не означає, що така жінка не має права на отримання допомоги. У цьому випадку допомогу їй виплачуватиме орган праці та соціального захисту населення.

Згідно зі

ст. 7 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.12.92 р. № 2811-XII (далі — Закон № 2811) право на державну допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами мають відповідно до цього Закону всі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Ст. 8 Закону № 2811 передбачає, що підставою для призначення жінкам допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами є видана в установленому порядку довідка лікувального закладу встановленого зразка і довідка ліквідаційної комісії для жінок, звільнених з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації.

У

п. 3 Порядку призначення та виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 (далі — Порядок № 1751), розробленому на виконання норм Закону № 2811, висувається умова, що вагітну жінку має бути звільнено з роботи (у зв’язку з ліквідацією підприємства) не раніше ніж за шість місяців до набуття права на отримання допомоги (тобто до початку відпустки по вагітності та пологах). У такому разі допомогу по вагітності та пологах їй буде виплачено виходячи з 100 % середньомісячного доходу, розрахованого згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 28.02.95 р. № 100.

Якщо ця умова не виконується (тобто звільнення відбулося менше ніж за шість місяців до початку відпустки по вагітності та пологах), то жінка має право розраховувати на допомогу як безробітна (якщо вона перебуває на обліку в центрі зайнятості) або як така, що ніде не працює. У таких випадках, крім довідки з лікувального закладу, вона надає органу праці та соціального захисту населення ще і довідку:

— центру зайнятості про те, що жінку зареєстровано в центрі зайнятості як безробітну. Допомога в такому разі виплачується в розмірі 100 % мінімального розміру допомоги по безробіттю (

п.п. 3 п. 7 Порядку № 1751);

— з місця проживання для непрацюючих жінок, що вони не працюють (не служать, не навчаються). Допомога виплачується в розмірі 25 % розміру прожиткового мінімуму, установленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць (

пп. 5 і 7 Порядку № 1751).

Важливим моментом у всіх випадках є дотримання строків давності для звернення: згідно з

п. 5 Порядку № 1751 допомога виплачується, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше ніж через шість місяців з дня закінчення відпустки по вагітності та пологах. Відповідно, якщо жінка звернеться за допомогою після закінчення цього строку, то їй буде відмовлено в її виплаті.

Ось такі нюанси слід ураховувати при звільненні вагітної жінки у зв’язку з ліквідацією підприємства.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі