Теми статей
Обрати теми

Про видачу пільгових торгових патентів для аптек, що перебувають у комунальній власності

Редакція БТ
Лист від 25.04.2008 р. № 5160/5/15-0416

Аптеки і торгові патенти —

фіскальне роз’яснення ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.04.2008 р. № 5160/5/15-0416

«Про видачу пільгових торгових патентів для аптек, що перебувають у комунальній власності»

 

Лист

, що коментується, стосується двох аспектів патентування діяльності аптек.

1.

У листі зазначено, що для аптек, які перебувають у комунальній власності, не встановлено окремих пільг щодо порядку придбання торгового патенту. Інакше кажучи, такі аптеки з точки зору Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР нічим не відрізняються від аптек, що перебувають у приватній власності, тому придбавати торговий патент комунальні аптеки мають на загальних підставах. З цим ми повністю згодні.

2.

Другий аспект, висвітлений у листі, стосується можливості роботи аптек на пільговому патенті . Як відомо, умови видачі пільгового патенту описано в п. 6 ст. 3 Закону про патентування. Так, пільговий патент видається, зокрема, на торговельну точку, де реалізуються «готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти, предмети догляду, перев’язувальні матеріали та інше медичне приладдя) та вітаміни для населення; ветеринарні препарати, папір туалетний, зубні паста та порошки, косметичні серветки, дитячі пелюшки, тампони, інші види санітарно-гігієнічних виробів з целюлози або її замінників, термометри, індивідуальні діагностичні прилади (незалежно від країни їх походження)».

Раніше податкові органи вважали, що фраза «незалежно від країни їх походження» поширюється на весь перелік товарів, зазначених у дужках (див.

«Вісник податкової служби України», 2006, № 14, с. 35). Це дозволяло більшості аптек працювати на пільговому патенті, адже уявити аптеку без іноземних лікарських препаратів дуже важко.

У

листі, що коментується, ДПАУ вирішила змінити свою думку на фіскальну та роз’яснила, що формулювання щодо країни походження поширюється не на весь перелік товарів, перелічених у цьому абзаці, а тільки на індивідуальні діагностичні прилади.

Таким чином, наявний конфлікт інтересів, спричинений неоднозначним тлумаченням норми закону. А, як відомо, згідно з

п.п. 4.4.1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III рішення в такому разі має прийматися на користь платників податків .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі