Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування сум штрафних санкцій

Редакція БТ
Лист від 12.03.2008 р. № 2055

Штрафні санкції, отримані

підприємцями, не повинні оподатковуватися: думка Держпідприємництва

 

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 12.03.2008 р. № 2055

«Про оподаткування сум штрафних санкцій»

 

У цьому

листі розглядається питання оподаткування сум штрафних санкцій, отриманих приватним підприємцем від контрагентів за прострочення виконання останніми договірних зобов’язань.

1. Приватні підприємці на загальній системі оподаткування.

Згідно з ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням установленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором чи законом.

Стосовно податку з доходів щодо цих сум діє пільга, установлена

абз. «б» п.п. 4.2.10 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV. Так, до оподатковуваного доходу громадян включається дохід у вигляді неустойки, штрафів чи пені, фактично отриманої платником податку як відшкодування матеріальної чи нематеріальної (моральної) шкоди, крім процентів, отриманих від боржника внаслідок прострочення виконання ним грошового зобов’язання в розмірі, прямо встановленому цивільним законодавством, якщо інший розмір не передбачено таким цивільно-правовим договором.

2. Приватні підприємці-єдиноподатники.

Що стосується єдиного податку, то Держпідприємництва цілком справедливо вказує: оскільки сума штрафної санкції не включається до виручки від реалізації товарів (робіт, послуг), то до бази обкладення єдиним податком вона не потрапляє. Для приватного підприємця питання (не)включення цієї виплати до виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) цікаве тільки з позиції неперевищення 500-тисячної межі, адже підприємці сплачують єдиний податок у фіксованій сумі.

Інша справа — платники єдиного податку — юридичні особи, які сплачують єдиний податок за встановленою ставкою (6 або 10 %) від виручки від реалізації товарів (робіт, послуг). Вважаємо, що зроблений Держпідприємництва висновок для приватних підприємців про невключення сум штрафних санкцій до виручки від реалізації товарів (робіт, послуг) повною мірою поширюється і на юридичних осіб. Ми повністю підтримуємо цю думку, однак укотре попереджаємо вас, що податкові органи вважають інакше (про що свідчить, зокрема,

лист ДПАУ від 13.06.2006 р. № 6423/6/15-0416). Докладніше про те, що включається до бази обкладення єдиним податком, з урахуванням думки офіційних органів, ви можете прочитати у статті «Що обкладати єдиним податком юридичній особі» // «БТ», 2007, № 18. с. 39.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі