Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку бібліотечних фондів

Редакція БТ
Наказ від 27.03.2008 р. № 321/0/16/-08

Бібліотечні фонди —

як організувати бухгалтерський облік

 

Наказ Міністерства культури і туризму України від 27.03.2008 р. № 321/0/16/-08

«Про затвердження Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку бібліотечних фондів»

 

Наказом

, що коментується, затверджено Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку бібліотечних фондів. Норми Методрекомендацій застосовуються:

а) бібліотеками та органами науково-технічної інформації, що утримуються за рахунок бюджетних коштів та надходжень від основної діяльності (бібліотеки групи А);

б)

бібліотеками, що перебувають на балансі госпрозрахункових підприємств (бібліотеки групи Б).

Зупинимося на особливостях організації обліку бібліотечних фондів бібліотеками групи Б, тобто бібліотеками, які може бути організовано на звичайних підприємствах. Відразу зауважимо, що до норм

Методрекомендацій варто підходити критично, оскільки не всі вони повною мірою відповідають вимогам положень (стандартів) бухгалтерського обліку. Але все-таки спробуємо вивести «формулу» обліку бібліотечних фондів бібліотеками групи Б на підставі цих Методрекомендацій.

1.

Витрати на періодичні видання не визнаються активами, а включаються рівномірно протягом передплати до складу витрат. У подальших періодах п. 5 Методрекомендацій вимагає відображати їх у позабалансовому обліку. Нагадаємо, що План рахунків приписує відображати передоплату за передплату на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», з подальшим списанням на рахунки відповідних витрат (рах. 91, 92, 93, 94) у міру отримання передплачених видань.

2.

Для узагальнення в обліку інформації про бібліотечні фонди призначено субрахунок 111 «Бібліотечні фонди». При цьому об’єктом обліку бібліотечних фондів є документ (п. 7 Методрекомендацій). Документи — це матеріальна форма отримання, зберігання, використання та розповсюдження інформації (зафіксовані на папері, магнітному, кіно-, фотоплівці, оптичному диску чи іншому носії). Документи обліковуються в кількісному виразі за цінами придбання.

3.

Бібліотечні фонди обліковуються за первісною вартістю. Причому, як випливає з наведених у додатку до наказу, що коментується, проводок, витрати (крім сум, сплачених постачальнику), пов’язані з придбанням бібліотечних фондів, автори Методрекомендацій пропонують не включати до їх первісної вартості. З таким підходом ми не згодні, оскільки він суперечить вимогам П(С)БО 7 «Основні засоби».

У

п. 11 Методрекомендацій зазначено, що витрати, пов’язані з початковими палітурними роботами, збільшують первісну вартість бібліотечних фондів. А от витрати на наступні палітурні роботи списуються на адміністративні витрати.

4.

Бібліотечні фонди в бухобліку амортизуються із застосуванням прямолінійного методу, виробничого методу, методу «50 %/50 %» (амортизація нараховується в першому місяці використання в розмірі 50 %, решти 50 % — у місяці списання з балансу), метод «100 %» (амортизація нараховується в першому місяці використання в розмірі 100 %).

І хоча в бухоблікових

Методрекомендаціях не має місця для податкового обліку, обійти увагою це питання ми не можемо. Тому нагадаємо, що в податковому обліку до складу валових включаються витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податку, у тому числі з питань законодавства, та передплату спеціалізованих періодичних видань (п.п. 5.4.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у  редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі