Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень

Редакція БТ
Лист від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417

ЯК ВИПРАВИТИ ПОМИЛКИ,

допущені при заповненні Розшифровки податкових зобов’язань та
податкового кредиту в розрізі контрагентів

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417

«Про надання роз’яснень»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила порядок виправлення помилок, допущених при заповненні Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 2 до скороченої декларації з ПДВ, додаток 5 до декларації з ПДВ, далі — Розшифровки ПЗ та ПК. Крім того, приділено увагу порядку заповнення Розшифровок ПЗ та ПК та порядку подання додатка 2 до декларації з ПДВ «Довідка щодо залишку суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду» (далі — додаток 2).

1. Виправлення помилок, допущених у Розшифровках ПЗ та ПК

. Нагадаємо, що Розшифровки ПЗ та ПК подаються, якщо в декларації з ПДВ заповнено ряд. 1, 10.1, 10.2, 14. Помилки, допущені в цих рядках декларації та/або в Розшифровках ПЗ та ПК, можна самостійно виправити.

Якщо помилка виправляється шляхом подання

Уточнюючого розрахунку, то до нього обов’язково слід додати Розшифровки ПЗ та ПК на суму уточнень (збільшення або зменшення) з відповідним знаком (запитання № 2 листа, що коментується). Причому це стосується і виправлення помилок за більш ранні періоди, ніж березень 2008 року (І квартал 2008 року). І це незважаючи на те, що при поданні декларації за такі періоди Розшифровки ПЗ та ПК не подавалися (запитання № 4).

Якщо помилка виправляється через нову податкову декларацію з ПДВ (а це можливо, якщо помилку виявлено

до граничного строку подання декларації), то Розшифровки ПЗ та ПК доведеться заповнити повністю з новими (правильними) даними. Тут, як ви розумієте, одними лише сумами уточнень не обійтися (запитання № 3).

ДПАУ також навела приклади щодо виправлення помилок у випадках, якщо в

Розшифровках ПЗ та ПК неправильно зазначено індивідуальний податковий номер контрагента (покупця або постачальника) та вартісні показники (обсяг поставки, сума ПДВ). Рекомендуємо не пропустити ці приклади. Їх наведено в запитанні № 1 листа, що коментується.

2. Заповнення Розшифровок ПЗ та ПК.

Розглянуто порядок заповнення Розшифровок ПЗ та ПК, коли постачальник відмовився надати податкову накладну і покупець — платник ПДВ скористався своїм правом на податковий кредит шляхом подання разом з декларацією з ПДВ заяви зі скаргою. У цьому випадку в гр. 3 розділу II Розшифровки ПЗ та ПК ДПАУ рекомендує зазначити період, в якому податкову накладну має бути виписано постачальником. При цьому в декларації з ПДВ та в Розшифровках ПЗ та ПК (?!) обов’язково слід проставити позначку про подання разом з декларацією заяви про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку її заповнення) та відповідних документів. Щоправда, не зовсім зрозуміло, в якому місці Розшифровки ПЗ та ПК та як слід зробити позначку про подання такої заяви. Адже в самій формі додатка, на відміну від форми декларації, для таких позначок спеціального місця немає.

Крім того, у

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила, як заповнити Розшифровки ПЗ та ПК платнику ПДВ, котрий має у своєму складі філії, яким делеговано право виписування податкових накладних. Відповідь зводиться до такого: у Розшифровках ПЗ та ПК слід зазначити узагальнені операції по контрагентах — платниках податку, незалежно від кількості філій, з якими такі операції проводилися.

3. Подання додатка 2.

Не залишився без уваги й порядок подання додатка 2 (запитання № 7). Зокрема, ДПАУ зауважила, що додаток 2 слід подавати в разі заповнення ряд. 24 декларації з ПДВ. Причому необхідність заповнення та подання такого додатка не залежить від того, чи має платник ПДВ право на бюджетне відшкодування згідно з п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ. Зауважимо, що це не перше роз’яснення ДПАУ з цього приводу. Про обов’язкове подання всіма без винятку платниками ПДВ додатка 2 в разі заповнення ряд. 24 декларації з ПДВ (відповідно і ряд. 26) ішлося в п. 4 розділу І Примірного порядку взаємодії органів державної податкової служби при опрацюванні розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів, затвердженого наказом ДПАУ від 18.04.2008 р. № 266*.

* Див. ком. «Як ДПАУ оброблятиме і використовуватиме розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ у розрізі контрагентів» // «БТ», 2008, № 21, с. 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі