Теми статей
Обрати теми

Про схеми мінімізації сплати податків

Редакція БТ
Лист від 25.04.2008 р. № 31-20010-3-8/3337

Схеми мінімізації податків:

як їх бачать контролюючі органи

 

Лист Міністерства фінансів України від 25.04.2008 р. № 31-20010-3-8/3337

«Про схеми мінімізації сплати податків»

 

У

листі, що коментується, Мінфін повідомив, що він спільно з ДПАУ, Мінекономіки, Держмитслужбою, Мін’юстом здійснив аналіз найпоширеніших схем мінімізації податків. Умовно схеми мінімізації податкових зобов’язань поділили на дві категорії.

Перша категорія

схем пов’язана з прогалинами законодавства. Ліквідація такої схеми, за словами Мінфіну, можлива на рівні внесення відповідних змін до законодавства. Про деякі законопроекти Мінфін повідомив у другій частині листа, що коментується.

Друга категорія

пов’язана з прямим порушенням норм законодавства. Це ухилення від оподаткування за рахунок підроблення документів, невідображення в податкових деклараціях податкових зобов’язань, використання у схемах «фіктивних» юридичних та фізичних осіб. Боротися з такою схемою мінімізації Мінфін пропонує шляхом удосконалення механізму адміністративного контролю. Можливі шляхи оптимізації податкового навантаження перелічено тут же (див. «Шляхи оптимізації податкового навантаження очима Мінфіну» на с. 9).

 

Шляхи оптимізації податкового навантаження очима Мінфіну

Витяг із листа, що коментується

«

Механізми запровадження оптимізації податкового навантаження можуть виступати:

1)

заниження ціни реалізації;

2)

використання «транзитних» підприємств з метою збільшення ціни покупки;

3)

придбання сумнівних з точки зору фактичного надання і використання у господарській діяльності послуг (маркетинг, мерчандайзинг, інформаційні, консультативні, юридичні, права використання товарних знаків тощо);

4)

залучення запозичення ресурсів під завищений процент;

5)

проведення попередньої оплати;

6)

здійснення нетипового експорту;

7)

приріст запасів;

8)

продаж товарів через платників єдиного податку;

9)

операції з нематеріальними активами;

10)

перерахування коштів на «фіктивне» підприємство з подальшим банкрутством останнього і віднесенням заборгованості до складу валових витрат;

11)

проведення свідомо збиткових операцій, які є нетиповими для основної діяльності (в том числі з використанням товарного кредиту)».

 

Найімовірніше, перевіряючі під час перевірки звертатимуть особливу увагу на зазначені вище операції. Крім цього, привертають увагу контролюючих органів операції з цінними паперами, у тому числі з так званими «технічними» акціями, які не забезпечені реальними активами. На думку Мінфіну, реєстрація та випуск таких акцій є інструментом для протиправної діяльності учасників фондового ринку, які не висвітлюють реально отримані доходи, а тільки штучно формують свої витрати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі