Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснень

Редакція БТ
Лист від 05.12.2007 р. № 11-113/4587-12584

Касові операції —

роз’яснює НБУ

 

Лист Національного банку України від 05.12.2007 р. № 11-113/4587-12584

«Про надання роз’яснень»

 

Лист

НБУ, що коментується, присвячено відповідям на запитання, пов’язані з веденням касових операцій.

1

. Документування руху готівки між підрозділом та касою підприємства. НБУ роз’яснив порядок оформлення касових документів магазином, не зареєстрованим як філія, що застосовує РРО і при цьому здійснює тільки операції з отримання розмінної монети від підприємства та з інкасації виручки (через інкасаторів або до каси підприємства — юридичної особи).

Такий підрозділ підприємства

:

не оформляє касові операції касовими ордерами (касові ордери виписують лише в касі підприємства);

не веде касову книгу (такі ж висновки щодо відокремлених підрозділів містяться в листі НБУ від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352 // «БТ», 2008, № 8, с. 7);

при інкасації виручки видатковий касовий ордер (ВКО) не виписує, оскільки такий підрозділ не оформляє касові операції касовими ордерами. Однак видачу грошей для інкасації згідно з п. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614, необхідно здійснювати з використанням операції «службова видача». Факт унесення готівки до каси підтверджує отримана від касира підприємства квитанція до прибуткового касового ордера (ПКО);

під час приймання розмінної монети від каси підприємства також не оформляє ПКО. Достатньо провести отриману готівку через РРО з використанням операцій «службове внесення». При цьому працівник підрозділу, який отримав розмінну монету, розписується в цьому в ВКО.

У свою чергу,

у касі підприємства приймання виручки від підрозділу оформляють ПКО* з видачею квитанції працівнику, який її здав, а видачу розмінної монети оформляють ВКО. У ВКО зазначають дані про працівника підрозділу, який отримав готівку, а отримання грошей підтверджується його особистим підписом.

* Нагадуємо, що з 17.04.2008 р. касові ордери стали несуворими. Докладніше див. «Увага! Увага! Стали несуворими касові ордери та довіреності» // «БТ», 2008, № 17, с. 4.

2. Розрахунки в касі підприємства з приватним підприємцем

. Можливість проведення розрахунків з приватним підприємцем безпосередньо з каси підприємства (без «прошарку» — підзвітна особа) ми розглядали в консультації «Каса приватного підприємця може переміщатися разом з ним» // «БТ», 2007 р., № 48, с. 42. Приємно, що НБУ також поділяє нашу позицію з цього питання.

Для підприємства

не забороняється виплачувати підприємцю готівкові грошові кошти в оплату за товари (роботи, послуги) безпосередньо зі своєї каси. При цьому, як зазначає НБУ, факт отримання приватним підприємцем готівки від підприємства підтверджують запис у ВКО про найменування, номер, дату і місце видачі документа, що засвідчує особу одержувача, та підпис цієї особи із зазначенням отриманої суми (гривень — словами, копійок — цифрами). Крім того, у ВКО слід зазначити підстави для його складання та перелічити додані до нього документи (наприклад, рахунок, видаткову накладну, товарний чек, акт виконаних робіт тощо).

Водночас одного лише ВКО, виписаного підприємством, недостатньо.

Приватний підприємець також має:

— оприбуткувати готівку**, відобразивши її у Книзі обліку доходів і витрат (форма № 10) або в РРО (РК) та КОРО (для тих, хто зобов’язаний застосовувати РРО, РК);

** Нагадаємо, за неоприбуткування готівки на підприємця згідно з п. 1 Указу Президента «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 можуть накласти

штраф у п’ятикратному розмірі неоприбуткованих сум.

— видавати особі, яка одержує товар (послугу), розрахунковий документ на повну суму проведеної операції, форму та зміст якого встановлено

наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614 (ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР). Зауважимо, що такий обов’язок передбачено не для всіх підприємців, а лише для тих, хто застосовує РРО (РК).

Якщо ж підприємець не застосовує РРО (РК), то, на нашу думку, достатньо видати підприємству на його вимогу розрахунковий документ у довільній формі (наприклад, товарний чек). Однак самому підприємству, що оплатило товар (послуги) зі своєї каси, товарний чек не потрібен, оскільки оплату підтверджує виписаний ним РКО. Сам же підприємець запис про отриманий дохід до Книги за формою № 10 може внести без виписування товарного чека.

3. Перевищення 10-тисячного обмеження при розрахунках з працівниками власними готівковими коштами

. З приводу готівкових розрахунків з постачальниками через підзвітних осіб без попередньої видачі їм коштів з каси підприємства НБУ зауважив таке***:

*** Це питання нами розглядалося в консультації «Якщо працівники підприємства розплачуються власними готівковими коштами і загальна сума розрахунків перевищує 10000 грн. — штраф є» // «БТ», 2008, № 20, с 31.

підприємство має відшкодувати працівнику в повній сумі його власні готівкові кошти, використані ним для вирішення виробничих (господарських) питань підприємства, навіть при порушенні 10-тисячного обмеження (такі ж висновки містить лист НБУ від 10.08.2007 р. № 11-113/3036-8220 // «БН», 2007, № 42, с. 10);

порушення п. 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, настає саме в момент здійснення платежу підзвітною особою, а не в день затвердження Звіту про використовування коштів, наданих на відрядження або під звіт, або в момент погашення заборгованості підприємства перед підзвітною особою (що настає пізніше).

Цей строк важливий при накладенні штрафних санкцій за перевищення встановленого ліміту каси (якщо перевищення 10-тисячного обмеження спричинило це). Нагадаємо, що такі санкції є адміністративно-господарськими санкціями, а тому застосувати їх до правопорушника перевіряючі можуть лише протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через один рік з дня вчинення порушення, крім випадків, передбачених законом (докладніше див.

статтю «Готівкові штрафи» // «БТ» 2007, № 47, с. 40).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі