Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07

Відновлення на роботі

при незаконному звільненні — роз’яснює Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07

«Про надання роз’яснення»

 

У

листі, що коментується, описано порядок дії роботодавця при відновленні працівника на роботі при незаконному звільненні.

1.

Рішення про відновлення на роботі незаконно звільненого працівника, винесене судом, підлягає негайному виконанню (ст. 235 Кодексу законів про працю України). Для цього роботодавець на підставі такого рішення має видати наказ про відновлення працівника на роботі. Після фактичного допуску такого працівника до виконання попередніх обов’язків на підставі виданого наказу рішення про відновлення на роботі незаконно звільненого працівника вважається виконаним.

2.

На підставі наказу роботодавець уносить також зміни до трудової книжки працівника відповідно до п. 2.10 Інструкції № 58**.

** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Для цього визнають недійсним запис, зроблений при звільненні працівника на підставі наказу (рішення) про звільнення, який судом надалі визнано незаконним. До

графи 3 трудової книжки вносять запис: «Запис за № ... є недійсним, відновлений на попередній роботі». У графі 4 роблять посилання на наказ про відновлення працівника на роботі (дата і номер наказу).

Зверніть увагу, що згідно з

п. 2.10 Інструкції № 58 за наявності у трудовій книжці запису про звільнення, яке надалі визнано недійсним, на прохання працівника роботодавець має видати «Дублікат» трудової книжки без унесення до неї визнаного недійсним запису про звільнення.

3.

Відновлення на попередній роботі відбувається не з дати винесення судом рішення про таке відновлення, а з дати звільнення працівника, оскільки в рішенні суду про відновлення на роботі дату звільнення визнають недійсною, а сам наказ (рішення) про звільнення — незаконним.

4.

Оплачувати працю працівника після його відновлення на роботі необхідно відповідно до штатного розпису, що діє на момент відновлення, а не звільнення працівника, і згідно з новим укладеним трудовим договором. Отже, при відновленні працівника з ним укладають новий трудовий договір, оплату за яким здійснюють виходячи з окладу (ставки), установленої у штатному розписі на дату укладення договору (тобто фактично на дату відновлення працівника на роботі).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі