Теми статей
Обрати теми

Про розрахунок допомоги по вагітності та пологах

Редакція БТ
Лист від 23.05.2008 р. № 273/020/99-08

Розрахунок декретних,

якщо працівниця продовжує працювати у відпустці по вагітності та пологах — роз’яснює Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 23.05.2008 р. № 273/020/99-08

«Про розрахунок допомоги по вагітності та пологах»

 

У

листі, що коментується, описано порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах у разі, якщо працівниця, яка отримала лікарняний листок, продовжує працювати.

На практиці часто трапляються випадки, коли вагітні, отримавши лікарняний листок, продовжують працювати. Мінпраці проти цього не заперечує — це вибір працівників: або скористатися своїм правом на відпустку та отримання допомоги (отримавши листок непрацездатності та написавши заяву роботодавцю), або продовжувати працювати ще деякий час після надання відпустки по вагітності та пологах. В останньому випадку працівниця одержує тільки зарплату за відпрацьований час (обсяг роботи), а допомогу по вагітності та пологах за ці дні не виплачують (

лист ФТВП від 05.07.2007 р. № 04-29-1406 // «БТ», 2007, № 36, с. 10)*.

* Для одночасного отримання і допомоги по вагітності та пологах, і оплати за виконану роботу можна порадити укласти з працівницею після виходу у відпустку по вагітності та пологах цивільно-правовий договір. Відмінності такого договору від трудового див. у статті «Трудова угода» і трудовий договір — у чому різниця?» // «БТ», 2007, № 17, с. 28.

Але в ситуації, коли дата відкриття лікарняного листка і фактична дата виходу працівниці у відпустку по вагітності та пологах припадають на різні місяці, виникає питання про порядок розрахунку середньої заробітної плати.

Справа в тому, що середню зарплату для визначення розміру допомоги по вагітності та пологах розраховують відповідно до

Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. При цьому враховуються виплати за останні 6 календарних місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок.

Тому, якщо працівниця йде у декретну відпустку не з дати, зазначеної в лікарняному листку, важливо визначитися з датою настання страхового випадку: або це дата, зазначена в листку непрацездатності, або це дата фактичного виходу працівниці у відпустку по вагітності та пологах.

Нам здається кращим другий варіант, оскільки страховий випадок згідно з

частиною 8 ст. 2 Закону № 2240** — це подія, з настанням якої виникає право застрахованої особи на отримання матеріального забезпечення, у тому числі допомоги по вагітності та пологах. Відповідно ж до ч. 1 ст. 38 Закону № 2240 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У свою чергу, у відпустку працівниця піде лише після того, як фактично перестане працювати. Тому ми вважаємо страховим випадком для цього виду допомоги дату початку відпустки по вагітності та пологах.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Однак працівники Мінпраці в

листі, що коментується, віддали перевагу першому варіанту. Аргументував свою позицію Мінпраці таким.

З дня, зазначеного в листку непрацездатності

, виданого у зв’язку з вагітністю та пологами, застрахована особа перебуває у відпустці по вагітності та пологах (до речі, це твердження якраз і вважаємо спірним), і саме з цього дня у застрахованої особи виникає право на отримання допомоги по вагітності та пологах. Тому страховий випадок у застрахованої особи виникає з дня надання відпустки по вагітності та пологах згідно з медичним висновком, зазначеним у листку непрацездатності, а не з дня, коли застрахована особа вирішила припинити працювати і піти в зазначену відпустку за власною заявою.

Тому

розрахунковий період для розрахунку допомоги по вагітності та пологах, на думку Мінпраці, дорівнює останнім 6 календарним місяцям, що передують місяцю, на який припадає дата, зазначена в листку непрацездатності.

Зверніть увагу: у

листі, що коментується, Мінпраці зауважив, що застосування іншого розрахункового періоду є порушенням норм Порядку № 1266.

Приклад

. Працівниці видали лікарняний листок у зв’язку з вагітністю та пологами з 24.03.2008 р., але вона за власним бажанням працювала по 31.03.2008 р. і фактично у відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами пішла з 01.04.2008 р.

У цьому випадку розрахунковим періодом для розрахунку середньої зарплати для виплати допомоги по вагітності та пологах є

вересень 2007 року — лютий 2008 року (лютий — місяць, що передує місяцю, на який припадає дата, зазначена в листку непрацездатності, — 24 березня 2008 року), а не період жовтень 2007 року — березень 2008 року (березень — місяць, що передує місяцю фактичного виходу працівниці у відпустку, — 1 квітня 2008 року). При цьому й допомогу працівниці потрібно виплачувати лише починаючи з 1 квітня.

У ситуації, коли працівниця хоче попрацювати, незважаючи на те, що в неї вже є право піти у відпустку, простіше піти шляхом компромісу (пригадаємо народну мудрість «розумний угору не піде — розумний гору обійде»). А компроміс полягає в тім, щоб відправити працівницю у відпустку в установлений термін, а на час її фактичної роботи в період відпустки оформити цивільно-правовий договір.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі