Теми статей
Обрати теми

Як вести облік приросту убутку запасів, якщо філія є самостійним платником податку на прибуток

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ в Голосіївському районі м. Києва

 

Як вести облік приросту убутку запасів, якщо філія є самостійним платником податку на прибуток

 

Філія підприємства є самостійним платником податку на прибуток. Яким чином відображається валовий дохід та валові витрати у випадку, якщо головне підприємство є імпортером товару, оприбутковує та передає його філіям на реалізацію? Хто відображає приріст та убуток товарних запасів?

 

Відповідно до

п.п. 2.1.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР платниками податку на прибуток є, зокрема, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку (далі — філії), зазначених у п.п. 2.1.1 Закону, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади.

При цьому платник податку, який має такі філії, може прийняти рішення щодо сплати консолідованого податку.

У разі ж якщо філії є самостійними платники податків і сплачують податок на прибуток, то вони ведуть податковий облік своєї діяльності та подають декларацію з податку на прибуток до податкових органів за місцем своєї реєстрації в загальноприйнятому порядку. При веденні податкового обліку та поданні звітності філії керуються загальними нормами

Закону та Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143.

Стосовно відображення валового доходу та витрат у випадку купівлі головним підприємством товарів та передачі їх на реалізацію філіям, то відповідно до

п.п. 4.1.6 Закону при здійсненні операцій з передачі товарів (робіт, послуг) між платником податку та його відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, не виникає валового доходу.

Отже, рух грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей між головним підприємством та філіями не впливає на їх податковий облік, оскільки такі операції не є продажем (за ними не відбувається перехід права власності).

Згідно із

Законом валові витрати відображаються в податковому обліку за правилом першої події (за датою оплати чи оприбуткування). Оскільки перша подія при купівлі товарів (оплата чи оприбуткування) здійснювалася головним підприємством, то валові витрати відображатимуться в податковому обліку головного підприємства.

Стосовно відображення приросту (убутку) товарних запасів, слід зазначити, що у

п.п. 5.9. Закону визначено, що платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно із Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Оскільки вартість товарів включається до валових витрат головного підприємства, то саме в головного підприємства вартість таких товарів бере участь у перерахунку за

п. 5.9 Закону.

При продажу товарів філією філія за першою подією (за датою відвантаження товарів покупцю чи отримання оплати) має збільшити свій валовий дохід.

 

Тетяна ОЛІЙНИК
 головний держаний податковий інспектор відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі