Теми статей
Обрати теми

Кількість товару в накладній та довіреності може не збігатися

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Кількість товару в накладній та довіреності може не збігатися

 

Іноді трапляється, що довіреність виписується на одну кількість матеріальних цінностей, а насправді відпускається інша кількість. Чи мають збігатися за кількістю показники довіреності та накладної?

(м. Донецьк)

 

Почнемо з того, що кількість цінностей для отримання обов’язково має зазначатися в довіреності (

п. 6 Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіреностей на отримання цінностей, затвердженої наказом Мінфіну від 16.05.96 р. № 99; далі — Інструкція № 99). Але трапляються випадки, коли кількість товару, зазначена в накладній, не збігається з кількістю, зазначеною в довіреності. Це допустимо, якщо кількість, визначена в довіреності, більше фактично отриманої. Це пояснюється тим, що підприємство виписує довіреність конкретній особі і таким чином цим надає їй повноваження отримати за нею певну кількість товару. Якщо фактично виходить забрати меншу кількість товару, то в цьому немає жодного порушення. Якщо ж особі було довірено отримати, наприклад, 20 од. товару, а вона за цією довіреністю отримала 30 од. товару, то це означає, що постачальник відпустив 10 од. без довіреності. Відповідальність за відпуск товару без довіреності несуть посадові особи постачальника, які мають право підписувати первинні документи на відпуск цінностей (п. 15 Інструкції № 99).

Слід також зауважити:

якщо за довіреністю отримується частина товару, то відповідно до п. 13 Інструкції № 99 довіреність, незалежно від строку її дії, залишається в постачальника при першому відпуску цінностей. При цьому на кожний частковий відпуск складається накладна (акт приймання-здавання чи інший аналогічний документ) з позначенням на ній номера довіреності й дати її видачі. У цих випадках один примірник накладної (або документа, що її замінює) передається одержувачу цінностей, а другий — додається до залишеної в постачальника довіреності та використовується для спостереження та контролю за відпуском цінностей згідно з довіреністю, а також для проведення розрахунків з одержувачем. Надалі, щоб отримати решту товару, доведеться виписати нову довіреність.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі