Теми статей
Обрати теми

Особливості бартеру зі «звичайною» фізичною особою

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Особливості бартеру зі «звичайною» фізичною особою

 

Приватне торговельне підприємство на загальній системі оподаткування за бартерним договором придбало у фізичної особи комп’ютерну техніку на суму 2400 грн. В оплату фізичній особі було відвантажено 2 кондиціонери вартістю 1200 грн. з ПДВ на загальну суму 2400 грн., у тому числі ПДВ — 400 грн. Як оподатковувати таку операцію?

(м. Кам’янець-Подільський Хмельницької обл.)

 

Як відомо, при здійсненні бартерних операцій сторони є продавцями товарів, які вони передають, і покупцями тих товарів, які вони одержують натомість. Ураховуючи це, розглянемо порядок відображення в податковому та бухгалтерському обліку бартеру з фізичною особою, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності.

Податок на прибуток.

Згідно з п.п. 7.1.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) доходи і витрати від здійснення товарообмінних (бартерних) операцій визначаються виходячи з договірної ціни такої операції, але не нижче звичайних цін (для валових витрат — виходячи з договірної ціни придбання, але не вище звичайної ціни).

Зауважимо, що

звичайні ціни застосовуються і в операціях з особами, котрі не є платниками податку на прибуток, у тому числі й фізичними особами, не зареєстрованими як суб’єкти підприємницької діяльності (пп. 7.4.1 — 7.4.3 Закону про податок на прибуток).

Валові витрати

чи збільшення балансової вартості основних фондів групи 4 (залежно від вартості об’єктів, що придбаваються) за операціями з фізичною особою — неплатником податку на прибуток у підприємства виникнуть на дату оприбуткування комп’ютерної техніки (п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток*), а валові доходина дату відвантаження кондиціонерів (п.п. 11.3.1 Закону про податок на прибуток).

* Ця ситуація (бартер з фізичною особою — неплатником податку) є окремим випадком, коли момент виникнення валових витрат визначається згідно з нормою п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток. У загальному випадку дата збільшення валових витрат визначається відповідно до вимог п.п. 11.2.1 цього Закону. Ураховуючи негрошовий характер бартерних операцій, з п.п. 11.2.1 Закону про податок на прибуток випливає, що при здійсненні бартерних операцій з платником податку валові витрати збільшуються також у момент оприбуткування товарів.

ПДВ.

При обкладенні бартеру ПДВ слід ураховувати, що базою оподаткування є фактична ціна операції, але не нижче звичайної ціни (п. 4.2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР; далі — Закон про ПДВ). При цьому застосовувати 20 % діапазону щодо можливого відхилення договірної ціни від звичайної на нарахування податкових зобов’язань з ПДВ на бартерні операції не можна.

Датою збільшення податкових зобов’язань

підприємства за товарообмінними операціями є дата відвантаження товарів (у нашому випадку — кондиціонерів).

Що стосується

податкового кредиту, то нагадаємо, що право на нього виникає в момент отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податків товарів (п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ). У нашому випадку однією зі сторін бартерних відносин є фізична особа — неплатник ПДВ, яка не має права виписувати податкову накладну. Отже, підприємство податкового кредиту не отримає.

ПДФО.

Згідно з п. 12.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) дохід, отриманий платником податків від продажу рухомого майна, обкладається податком з доходів за ставкою 15 %. Право зменшити оподатковуваний дохід на суму понесених витрат на придбання такого рухомого майна у платника відсутнє, тобто весь дохід від продажу комп’ютерної техніки підпадає під обкладення податком з доходів за ставкою 15 %.

При цьому слід ураховувати вимоги

п. 12.4 Закону про податок з доходів, згідно з яким у разі обміну об’єктами рухомого майна кожна зі сторін договору має сплатити лише 50 % суми нарахованого податку від вартості майна, визначеного за звичайними цінами. Зауважимо, що зазначена норма поширюється на операції між фізичними особами. Що стосується бартеру в разі, якщо однією зі сторін є юридична особа, то податок з доходів у розмірі 50 % сплачує тільки друга сторона — фізична особа. З цим згодна і ДПАУ (п. 10 листа від 18.01.2005 р. № 378/5/17-2116 № 31-50/77).

Зауважимо: якщо договір бартеру рухомого майна засвідчується нотаріально, то податковим агентом виступає нотаріус, а особою, відповідальною за сплату податку з доходів, є саме фізична особа (

п. 12.5 Закону про податок з доходів). У такому разі фізична особа має сплатити податок з доходів до або під час нотаріального посвідчення бартерного договору виходячи зі звичайної вартості рухомого майна (лист ДПАУ від 18.10.2006 р. № 11774/6/17-0716). У свою чергу, нотаріус, який засвідчив договір міни рухомого майна, має інформувати про такий договір податковий орган за податковою адресою платника податків.

Якщо ж договір бартеру рухомого майна провадиться без нотаріального посвідчення, то податковим агентом виступає юридична особа — покупець майна. При цьому в

Податковому розрахунку за формою № 1ДФ зазначена операція показується з ознакою доходу «07»*.

* У консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 5, суми, що виплачуються фізичним особам за договорами купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, пропонується наводити у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «14». На наш погляд, для доходів від продажу рухомого майна слід використовувати спеціально передбачену для цих цілей ознаку «07».

У бухгалтерському обліку при бартері зі «звичайним» фізичною особою, коли підприємство виступає податковим агентом, здійснюються такі записи:

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Оприбутковано отриману від фізичної особи комп’ютерну техніку

152 (153)

631

2400

— *

* Якщо придбавається один об’єкт вартістю 2400 грн., то при оприбуткуванні на його вартість збільшується балансова вартість групи 4 основних фондів. Якщо придбаваються кілька об’єктів комп’ютерної техніки, вартість кожного з яких менше 1000 грн., то витрати на їх придбання включаються до складу валових витрат і перераховуються за п. 5.9 Закону про податок на прибуток у складі інших малоцінних необоротних матеріальних активів.

2. Утримано податок з доходів фізичних осіб до бюджету (2400 х 15 %) х 50 %

631

641/ПДФО

180

3. Унесено фізичною особою суму утриманого податку з доходів до каси підприємства

301

631

180

4. Суму утриманого податку з доходів перераховано до бюджету

641/ПДФО

311

180

5. Відвантажено кондиціонери фізичній особі

361

702

2400

2000

6. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641/ПДВ

400

7. Проведено залік заборгованості

631

361

2400

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі