Теми статей
Обрати теми

Про розгляд листа

Редакція БТ
Лист від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20

Актуальні питання щодо ПДВ:

відповідає ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20

«Про розгляд листа»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ порушила низку спірних питань щодо обкладення ПДВ. Прокоментуємо найцікавіші, на наш погляд, відповіді на запитання.

1. Податковий кредит з ПДВ при продажу металобрухту

. Нагадаємо, що згідно з п. 11.44 Закону про ПДВ* до 1 січня 2009 року операції з поставки відходів і брухту чорних металів, у тому числі з їх імпорту, звільнено від обкладення ПДВ. При цьому сума «вхідного» ПДВ, сплачена у зв’язку з придбанням (виготовленням) товарів (послуг) та основних фондів, призначених для їх використання в операціях, звільнених за п.п. 11.44 Закону про ПДВ, не включається до складу податкового кредиту (п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ).

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

У

листі, що коментується, розглядається ситуація, коли в результаті виробництва утворився металобрухт, який підприємство планує продати. Виникає слушне запитання: що робити з раніше відображеним податковим кредитом? ДПАУ пропонує нарахувати податкові зобов’язання (без сторнування податкового кредиту) виходячи зі звичайної ціни, але не нижче ціни придбання таких товарів. Спірно, оскільки такий підхід суперечить змісту п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ (на який ДПАУ посилається в листі, що коментується). У цьому пункті йдеться про пільговані операції за ст. 3 і ст. 5 Закону про ПДВ, а «металобрухтова» пільга регулюється ст. 11 Закону про ПДВ.

Хоча, як показує практика, нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за продажною ціною відходів (порівняно з коригуванням податкового кредиту за ціною металобрухту) простіше, і саме так діє більшість платників податків.

2. Нарахування штрафних санкцій за фактом заниження податкових зобов’язань у колишнього платника ПДВ

. ДПАУ, пославшись на п. 9.8 Закону про ПДВ, зауважила, що в разі анулювання реєстрації платник ПДВ позбавляється права на нарахування податкового кредиту і отримання бюджетного відшкодування. Крім того, у строки, визначені законом, такий платник зобов’язаний погасити суму податкових зобов’язань чи податкового боргу з ПДВ, що виникли до такого анулювання (за їх наявності), незалежно від того, чи залишатиметься така особа зареєстрованою як платник ПДВ на дату сплати такої суми податку.

Інакше кажучи,

колишній платник ПДВ відповідатиме за свої помилки, пов’язані із заниженням податкових зобов’язань, навіть після скасування його реєстрації як платника ПДВ (після виключення його з Реєстру платників ПДВ). Також нагадаємо, що після скасування реєстрації як платника ПДВ самовиправитися з ПДВ не можна. Принаймні на цьому наполягає ДПАУ у своєму листі від 18.07.2007 р. № 8838/5/15-0316**. З цим можна і посперечатися, але, найімовірніше, такий спір дійде до суду.

** Див. ком. «ДПАУ роз’яснює спірні питання оподаткування» і статтю «Солянка» від ДПАУ — фіскальні роз’яснення зі спірних питань оподаткування» // «БТ», 2007, № 36.

3. Податковий облік при відвантаженні та поверненні товару від покупця в одному звітному податковому періоді

. ДПАУ доходить такого висновку: на дату відвантаження товару постачальник зобов’язаний виписати податкову накладну, а на дату повернення товару покупцем — Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (далі — Розрахунок коригування).

Такий висновок ґрунтується на нормах

Закону про ПДВ. Так, згідно з п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна виписується в момент виникнення податкових зобов’язань. А відповідно до п.п. 7.3.1 Закону про ПДВ датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ вважається, зокрема, дата відвантаження товарів покупцю. Отже, при відвантаженні покупцю товарів постачальник зобов’язаний виписати податкову накладну. Згідно з п. 4.5 Закону про ПДВ у разі повернення товарів сума податкових зобов’язань з ПДВ у постачальника коригується. Коригування сум податкових зобов’язань оформляється Розрахунком коригування.

Але головне (родзинка відповіді):

у податковій декларації з ПДВ відображаються підсумкові показники операцій з поставки (придбання) товарів за звітний період (!) Це дає нам право стверджувати, що платник ПДВ у цьому випадку може відобразити коригування податкових зобов’язань у згорнутому вигляді в рядку 1 декларації з ПДВ. І відповідно не подавати додаток 1 до декларації з ПДВ (оскільки в рядку 8.3 буде прокреслення).

Із цим висновком редакція повністю згодна. Назва рядка 8 декларації з ПДВ дійсно приписує включати до нього коригування податкових зобов’язань з ПДВ

попередніх звітних періодів. Ця норма міститься в п. 5.6 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166. У нашому ж випадку податкові зобов’язання коригуються за поточний звітний період. Аналогічний підхід і до рядка 16 декларації з ПДВ у разі коригування податкового кредиту.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі