Теми статей
Обрати теми

Про обчислення земельного податку

Редакція БТ
Лист від 23.05.2008 р. № 10477/7/15-0717

Податок за земельну ділянку,

придбану за цивільно-правовим договором, розраховується виходячи з грошової оцінки землі, але не нижче ціни, зазначеної в договорі

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.05.2008 р. № 10477/7/15-0717

«Про обчислення земельного податку»

Лист Міністерства фінансів України від 17.04.2008 р. № 31-20050-06-18/14286

«Про порядок застосування пунктів 7 і 8 розділу II Закону України від 28.12.2007 р. № 107-VI»

 

Обидва

листи, що коментуються, присвячено питанню сплати у 2008 році податку на землю в разі придбання земельної ділянки на підставі цивільно-правового договору.

Ідеться про те, що з початку цього року діє така норма: у разі придбання земельної ділянки на підставі цивільно-правового договору розмір податку розраховується від суми, що дорівнює грошовій оцінці землі, але в будь-якому випадку

сума, від якої розраховується розмір податку, не може бути менше ціни земельної ділянки, зазначеної в договорі ( ч. 3 ст. 7 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII; далі — Закон про плату за землю).

Аналогічна норма діє і щодо податку за земельні ділянки, надані для підприємств промисловості, транспорту, зв’язку та іншого призначення. Ставка податку щодо таких земель становить 5 % від грошової оцінки одиниці площі ріллі по області (крім земель, зазначених у

ч. 2 і 3 ст. 8 і ч. 2 ст. 6 Закону про плату за землю). Сума, від якої розраховується податок (якщо такі ділянки було придбано за договорами цивільно-правового характеру), відповідає грошовій оцінці землі, але в будь-якому випадку вона не може бути менше ціни земельної ділянки, зазначеної в договорі (ч. 2 ст. 8 Закону про плату за землю).

Зауважимо, що в наведених нормах ідеться про

ціну земельної ділянки, зазначену в договорі, що свідчить про те, що це правило має застосовуватися лише тоді, якщо земельну ділянку придбано на підставі відплатного цивільно-правового договору (купівлі-продажу, міни тощо).

Можна скільки завгодно говорити про правомірність установлення законодавцями такого правила розрахунку земельного податку, але факт залишається фактом. У зв’язку з цим власники землі, якщо її придбання відбулося на підставі договору купівлі-продажу, міни чи іншого відплатного цивільно-правового договору, у 2008 році мають розрахувати суму податку на землю виходячи з цих вимог. Ті платники, які розрахували суму земельного податку на підставі грошової оцінки земельної ділянки (якщо вона, звичайно, нижча від суми, зазначеної в договорі на придбання землі), мають подати уточнюючий розрахунок до Податкового розрахунку земельного податку і сплатити 5 % «самоштраф» і недоїмку, що утворилася.

При виправленні помилок ураховуйте, що уточнюючий розрахунок подається тільки за

минулі місяці. Що стосується звітних місяців, строк подання звітності щодо яких не настав*, то стосовно них платник подає новий звітний Податковий розрахунок земельного податку з виправленими показниками без сплати штрафних санкції (п. 5 Порядку подання податкового розрахунку земельного податку, затвердженого наказом ДПАУ від 26.10.2001 р. № 434).

* Для місячного звітного періоду граничний строк подання декларації становить 20 календарних днів, наступних за днем закінчення звітного місяця (абз. «а» п.п. 4.1.4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-ІІІ.

Важливим моментом у

листах, що коментуються, є те, що це нове правило розрахунку суми земельного податку поширюється на всіх суб’єктів оподаткування незалежно від часу придбання земельної ділянки. Це означає, що і стосовно земельних ділянок, придбаних за договором купівлі-продажу, міни тощо до 2008 року, податок на землю розраховується від грошової оцінки землі, але не нижче ціни земельної ділянки, зазначеної в договорі .
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі